proprietati CISCimenturile ionomere de sticla sunt cunoscute şi sub denumirea de CIS-uri sau glassionomeri şi reprezintă alături de compozitele dentare, materialele de elecţie pentru tratamentul estetic al cariei dentare.

Realizate pentru prima dată în anii ’70 de către un farmacist american, CIS-urile au căpatat treptat din ce în ce mai multe calităţi prin realizarea unor noi cercetări. În zilele noastre, acestea au o mare priză la publicul specializat, astfel încât aproape orice medic deţine cel puţin o trusă de CIS în dotarea minimă a cabinetului său.

Dupa utilizare, aceste materiale de restaurare se împart în:

  • Cimenturi ionomere de sticlă pentru cimentarea lucrărilor protetice (luting cement)
  • Cimenturi ionomere de sticlă pentru tratamentul cariilor dentare (restoration cement)
  • Cimenturi ionomere de sticlă pentru obturaţii de bază (lining cement)

Acestea la rândul lor se pot activa cu lampa pentru fotopolimerizare sau manual prin amestecul unei pulberi de culoare albă cu o cantitate stabilită de lichid. Pentru cei interesaţi de compoziţia chimică, pulberea este formată în principal din silicat, aluminiu, calciu si fluor iar lichidul este un copolimer al acidului acrilic, prin amestecul lor rezultând o reacţie de tip acid-bază.

Proprietăţi:

  • Aderenţă foarte buna la ţesuturile dure dentare, realizând o închidere marginală bună.
  • Biocompatibilitate excelentă
  • Efect cariostatic, fiind donatoare de fluor printr-un mecanism de „reîncarcare”
  • Relativ stabile în mediul umed
  • Stabilitate coloristică şi timp de priză foarte bun

De reţinut este faptul că cimenturile ionomere de sticlă, datorită proprietăţilor fizionomice excelente, se folosesc cu precădere la nivelul dinţilor în cavităţile de clasa a V-a,  adică imediat lângă gingie. Pentru obturaţiile extinse din zona laterală, au aparut o serie de cimenturi ionomere de sticlă modificate cu particule metalice denumite şi Cermeturi. Acestea satisfac cerinţele mecanice din zona molarilor însă nu prezintă o fizionomie satisfăcătoare din cauza particulelor metalice încorporate.

De asemenea, CIS-urile pot fi folosite cu succes în tratamentele aplicate la copii de către medicul pedodont, datorită proprietăţilor lor excelente cariostatice şi în mediu umed.glassionomer

Cimenturile ionomere de sticla folosite ca lineri sunt de obicei pe bază de hidroxid de calciu, se indică în tratamentul plăgii dentinare şi se aplică strict parapulpar, sub obturaţii din compozit sau amalgam. Acestea au rol izolator dar şi de a stimula producerea dentinei (neodentinogeneza).

Cimenturile ionomere de sticla sunt materiale din ce în ce mai folosite şi cu o gamă largă de utilizări în diferite tipuri de tratamente. Medicul stomatolog va fi cel care va lua decizia folosirii lor sau a altui material, în funcţie de cazul clinic al fiecărui pacient.

Cimenturile ionomere de sticla