tratamentul abcesului dentarTratamentul abcesului dentar trebuie întotdeauna realizat de către medicul dentist. Acesta va perfora puţin aria tumefiată astfel încât infecţia să poată fi drenată iar puroiul eliminat; şi va prescrie un tratament medicamentos cu administrare de antibiotic pentru a ucide bacteriile care au provocat infecţia. În cazul în care zona internă a dintelui a fost afectată, stomatologul va trebui să trateze canalul dintelui respectiv pentru a îndepărta ţesuturile infectate. Dacă infecţia a afectat foarte mult din structurile dentare se va apela la extracţia acestuia. Există cazuri în care este necesară o mică incizie locală pentru a îndepărta puroiul iar dacă dintele incriminat este foarte afectat de procesul carios, drenajul se poate realiza prin intermediul acestuia. Se va largi aria de deschidere a cariei dentare şi a canalului radicular astfel încât puroiul să poată fi eliberat sub influenţa gravitaţiei ( în cazul dinţilor maxilari).

Tratamentul medicamentos se va iniţia DUPĂ ce s-au realizat aceste proceduri de incizie şi drenaj. În caz contrar sau în cazul amânării administrării acestora se vor intensifica fenomenele generale şi locale şi se va croniciza procesul infecţios. Dacă dintele încriminat este obturat (are plombă) iar abcesul nu este foarte mare se poate trata doar cu antibiotic dar acest lucru îl poate stabili doar medicul dentist cu ajutorul radiografiilor.

După ce s-a drenat puroiul, dintele cariat urmează a fi obturat. În unele cazuri tratamentul dintelui va fi unul de lungă durată ( 6-12 şedinţe ) în care se va urmări tratamentul de canal corespunzător, abia apoi dintele va fi obturat. Acest tratament de lungă durată are scopul de a asigura că infecţia dintelui este complet tratată, în caz contrar aceasta poate recidiva.

În cazul în care nu a fost remarcat la timp sau nu a fost luat în serios se pot instala un număr de complicaţii ale abcesului dentar care au ca tratament intervenţii chirurgicale mai complicate, acesta fiind un alt motiv pentru care se insistă foarte mult cu vizitele frecvente la medicul dentist.

Aceste procedure: de incizie şi drenaj, care se realizează în cadrul tratamentului unui abces, sunt efectuate sub anestezie locală deci nu trebuie să va faceţi griji în privinţa durerii.

 

Calmarea durerii :

antibiotice pentru abcesIn acest scop se recomandă comprese reci (cu gheaţă) la nivelul obrazului şi evitarea căldurii. De asemenea, se pot administra şi medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală. Analgezicele pot ajuta la reducerea durerii până la tratament. Pentru a combate reacţia febrilă se poate folosi paracetamol iar  Ibupofenul ajută la reducerea tumefierii. Se va citi şi respecta prescripţia acestor medicamente, ibuprofenul nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer de stomac sau astmaticilor iar aspirina nu se administrează copiilor sub 16 ani sau gravidelor. 

“Tratamentul la domiciliu”

În fazele sale incipiente un abces dentar prezintă o perioadă de maturare. În timpul acestei perioade nu sunt recomandate procedurile de incizie şi drenaj deoarece sunt inutile iar durerile resimţite în aceste momente sunt mai intense. Puroiul nu este încă cumulat ci dispersat vag printre structurile dentare sau este în process de formare.  Pentru a grăbi acest proces de maturare şi acumulare a puroiului se recomandă : clătirea gurii cu apă cu sare( neiodata, de mină)  sau cu apă termală sulfuroasă şi/sau ingerarea unor “remedii” cu rol de antibiotic (ulei de cimbru , busuioc , tinctură de propolis).