Informatii generale, Pacienti

Medicul pedodont

medicul pedodontPărinții trebuie sa fie bine informați atunci când se află în căutarea unui medic care să trateze probleme dentare ale copiilor lor. Acest articol conține informații utile nu numai pentru părinți, ci oricărei persoane, legate de medicul pedodont și de ce este indicat ca fiecare copil să fie consultat periodic de acesta.

Medicul pedodont este un medic stomatolog special pregatit profesional pentru a avea grija de sănătatea orală a sugarului, copilului și adolescentului. Un pedodont are cunoștințe legate de dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului.

Prima vizită la medicul pedodont ar trebui să aibă loc odata cu erupția primilor dinți de lapte.

Pentru a putea deveni pedodonți, medicii stomatologi trebuie să urmeze, la terminarea celor 6 ani de facultate, încă 2-3 ani de specializare. Această specializare constă într-o parte teoretică și una practică în care aceștia învață cum să interacționeze și cum să trateze copiii.

Când apar dinții de lapte la copil și cum se îngrijesc?

medic pedodontDinții de lapte erup în jurul vârstei de 6 luni. De la caz la caz, perioada de erupție se poate decala în sensul că dinții pot erupe mai devreme sau mai târziu de 6 luni. În cazul în care până la vârsta de un an copilul nu are niciun dinte erupt, este necesară o vizită la medicul pedodont pentru un control stomatologic.

Cavitatea bucală a sugarului trebuie să fie curățată încă dinaintea erupției dinților. Se curăță atât limba cât și gingia cu un tifon steril de două ori pe zi sau chiar după fiecare masă pentru a-i menține micuțului cavitate orală curată și pentru a-l obișnui pe acesta cu această rutină. După erupția primului dinte și acesta trebuie curățat, de această dată putând fi folosită și o periuță dentară specială foarte moale. Pentru a-i putea peria dinții micuțului, acesta trebuie să fie întins în pat. Pentru periaj nu se folosește pasta de dinți la copiii foarte mici, iar la cei mai mari, dar cu vârste până în 6 ani nu se folosește pasta de dinți cu fluor.

Dinții Maxilari             Când erup Când se exfoliază
Incisivii centrali 8-12 luni 6-7 ani
Incisivii laterali 9-13 luni 7-8 ani
Caninii 16-22 luni 10-12 ani
Primii molari 13-19 luni 9-11 ani
Molarii 2 25-33 luni 10-12 ani
Dinții mandibulari Când erup Când se exfoliază
Incisivii centrali 23-31 luni 10-12 ani
Incisivii laterali 14-18 luni 9-11 ani
Caninii 17-23 luni 9-12 ani
Primii molari 10-16 luni 7-8 ani
Molarii 2 6-10 luni 6-7 ani

 

Când se pot curăța dinții pentru a preveni caria dentară?

dentist pentru copiiPărinții trebuie să fie conștienți de faptul că dinții copiilor lor sunt predispuși la carie încă din momentul apariției în cavitatea orală. Drept urmare, metodele de prevenire a cariei pot fi utilizate curând după erupția dinților de lapte. Din momentul în care dinții emerg, se poate începe periajul și este important ca acesta să fie făcut înainte de culcare. Un alt lucru important de știut este că un copil nu trebuie să adoarmă niciodată cu biberonul în gură, cu excepția situațiilor când acesta conține apă. Un biberon ce conține lapte, formulă sau suc de fructe afectează dinții micuților și îi predispune la carie, în special la caria precoce a copilăriei sau caria de biberon.

 De ce sunt dinții copiilor importanți?

Dinții temporari mențin spațiul necesar erupției dinților permanenți care își fac simțită prezența în jurul vârstei de 6 ani (molarul de 6 ani). Dinții copiilor sunt importanți în hrănire, fonație dar și în construirea unei imagini bune despre sine.

Cum se poate controla fluxul salivar și durerea dentară a copilului?

stomatolog pentru copiiCopii se agită foarte repede atunci când au dureri date mai ales de erupția dinților. O modalitate de control al acestora este distragerea atenției micuților, ocuparea lor cu diverse activități și prin mestecarea unor inele speciale pentru calmarea durerilor la copii. Gingiile ușor inflamate sunt normale la vârste mici, pot fi de culoare mai roșie decât la adulți. Un lucru pe care mulți nu îl cunosc este acela că erupția dinților nu are ca și simptom febra.

Cum se pregătește un copil pentru vizita la stomatolog?

Copilul trebuie să fie înștiințat că o să meargă la medicul stomatolog care o să îi vindece dințișorii. O metodă de relaxare a acestuia este prin citirea unei cărți amuzante cu tema vizita la stomatolog. Copilul este foarte curios așa că trebuie să i se povestească despre echipa medic-asistentă și despre funcția acestora în cabinet. Niciodată nu se sperie copilul că va fi dus la medic să i se facă injecție pentru că nu a fost cuminte sau să i se spună că va fi dus la medicul stomatolog drept pedapsă pentru că nu s-a spălat pe dinți. Aceste afirmații sperie copilul și acesta devine necooperant. Întotdeauna trebuie să se vorbească pozitiv depre medicul stomatolog și să se planifice dinainte vizitele la cabinet pentru controlul periodic. Vezi si ” De ce le e teama copiilor de stomatolog

Așadar, copilul merită o atenție deosebită atunci când vine vorba de tratamentul dinților iar medicul specialist pedodont este cel care îi poate oferi ajutorul și sprijinul moral necesar. Vizitele periodice și periajul dentar al dinților copiilor țin caria dentară la distanță.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *