Afectiuni si tratamente, Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Cum alegi medicul dentist

pune o intrebare unui stomatolog

Zâmbetul joacă un rol foarte important în cadrul aspectului general al unei persoane, așa că fiecare dintre noi ar trebui să facă tot ce îi stă în putință și este necesar pentru a-și păstra dinții frumoși și sănătoși. A şti cum să alegi un medic dentist bun este esențial pentru realizarea și menținerea acelui zâmbet ideal, la care cu toții visăm.tehnica Mock-up-ul direct

În ziua de astăzi deținem informațiile necesare atât pentru prevenirea, tratarea și vindecarea bolilor dentare, (carii, parodontoză, edentaţii, traumatisme dentare, cancere orale etc), cât și pentru îmbunătățirea și menținerea esteticii danturii. Deși avem aceste cunoștințe, ele nu pot fi aplicate dacă între medicul stomatolog și pacientul său nu se creează o relație bazată pe încredere și înțelegere. Ar trebui să ne fie foarte ușor să alegem un medic stomatolog având în vedere multitudinea de cabinete și clinici stomatlogice existente. Însă este important să fim conștienți de faptul că,
deși toți medicii primesc aceeași instruire, cunosc aceleași tehnici și beneficiază de tehnologie modernă în cabinete, fiecare are personalitate aparte și  aptitudini diverse, care variază în funcție de dăruirea și ambiția cu care își practică meseria.

Dar întrebarea este: cum pot să-mi dau seama care este medicul potrivit? Iată câteva criterii care te vor ajuta să alegi medicului dentist potrivit:

  • Află și părerile altor pacienți

Chiar dacă părerile sunt subiective, impresiile celorlalți pacienți care au beneficiat de tratament la un anume cabinet, pot reprezenta un punct de plecare în alegerea medicului stomatolog. De regulă alegi un medic recomandat de familie, prieteni, cunoștințe  cărora este bine să le ceri informații despre următoarele aspecte: experiență, comunicare, materiale și echipamente, preț, locație. Nu te mulțumi cu o simplă recomandare și caută pe Internet alte păreri despre medicul respectiv și cabinetul său, vizitează site-ul cabinetului/clinicii stomatologice deoarece multe dintre aspectele de interes sunt cel mai probabil acoperite. O informare corectă te poate ajuta să alegi un dentist pe care să poți conta.

 

  • Specializareamicroscop zeiss

E bine să cunoști diferențele dintre ramurile stomatologiei, astfel încât să identifici cu ușurință care este specialistul ce trebuie contactat în diverse situații. Mai întâi verifică dacă dentistul are specializările necesare pentru a acoperi toate procedurile din planul de tratament. De obicei, este mai ușor să găsești medicul cu specializarea potivită situației tale în cadrul unei clinici stomatologice deoarece aceasta acoperă toate specializările din sfera stomatologică. Înainte de a alege, întreabă dacă medicul a mai efectuat proceduri similare și la ce trebuie să te aștepți pe parcursul tratamentului.

  •  Igiena

Igiena este cel mai important aspect în cadrul alegerii unui medic. Procedurile de sterilizare și igienă corecte fac diferența între a pleca acasă sănătos sau bolnav. Întreabă fără rețineri medicul dentist despre procedurile de sterilizărare ale instrumentarului folosit și dacă observi că ezită să răspundă  sau se simte inconfortabil, renunță rapid și alege un alt cabinet. De exemplu, poți să întrebi ce clasă este autoclavul în care se sterilizează instrumentele (clasa B este cea mai performantă,iar cele clasa N și S au limitări serioase). Și pentru a avea certitudinea că nu te expui nici unui risc, alege un cabinet care a obținut cerificatul de calitate ISO 9001:2008 și respectă normele europene de sterilizare a instrumentelor medicale.

 

  • Echipamentele și materialele stomatologice folosite

Tehnologia avansează rapid și tu îți dorești ca medicul care te tratează să beneficieze de cele mai noi Zemanta Related Posts Thumbnailechipamente stomatologice care, în influențează în mod direct calitatea actului stoamtologic și susțin măiestria medicului. Același lucru este valabil și în cazul materialelor utilizate în cabinet care se îmbunătățesc de la an la an. Tratamentul durează mai puțin, procedurile sunt mai precise iar aspectul și durabilitatea cresc. Medicul stomatolog trebuie să aibe acces la materiale de foarte bună calitate și să aibe un training si experiență în folosirea lor.

 

  • Relația cu pacientul

Așa cum am amintit și mai sus, relația medic-pacient este la fel de importantă precum celelalte aspecte. Trebuie să ai în vedere dacă medicul este amabil, calm, dacă are răbdare să îți explice pas cu pas planul, opțiunile de tratament, care sunt alternativele, ce este obligatoriu și ce este opțional. Vizita la dentist nu trebuie să constituie un factor de stres și emoții, iar dacă personalul medical și auxiliar este amabil și empatic totul este perfect. De la prima consultație îți poți da seama de calitatea comunicării cu medicul stomatolog.

 

  • Locația, timpul economisit și prețul corect

Pentru că secolul în care trăim este unul al vitezei, locația ideală a unui cabinet ar trebui să fie situată Raluca bani multiaproape de casă sau de serviciu sau pe drumul între cele două pentru a fi ușor accesibilă. Ar trebui să fie amplasat astfel încât să existe locuri de parcare libere sau să poți ajunge rapid și prin intermediul altor mijloace de transport.

Un alt aspect important îl reprezintă seriozitatea medicului care se reflectă în respectarea orelor porgramate. La fel de importante sunt și dotările care scutesc pacientul de drumuri consumatoare de timp, spre exemplu pentru efectuarea radiografiei (vezi „Ortopantomograma„).

Prețul tratamentelor trebuie să reflecte corect calitatea actului stomatologic (experiența, materiale, echipamente). Prețul nu trebuie să fie primul criteriu de alegere a unui medic deoarece există posibilitatea ca un preț foarte mic să ascundă lipsuri importante. În plus, este un fapt deja cunoscut că promoțiile foarte agresive oferă prețuri ce par incredibile și de regulă sunt costuri ascunse ce apar ulterior și riști să te păcălești. Medicul stomatolog trebuie să îți explice de la început toate costurile asociate cu planul de tratament și diferitele opțiuni de preț în funcție de materialele folosite. În plus, interesează-te de modalitățile de plată opționale (card bancar, OP) și de termenele de plată.

Acestea sunt câteva criterii care te pot ajuta să iei o decizie înțeleaptă, să alegi garanția și calitatea Zemanta Related Posts Thumbnailserviciilor întâlnite în clinicile și cabinetele stomatologice. Urmărește cu atenție fiecare dintre aspectele prezentate, întreabă orice te interesează pentru a fi informat și pentru a nu te lăsa păcălit de aparențe. Dacă medicul stomatolog și cabinetul/cilinca în care profesează îndeplinesc cerințele tale personale, dar și criteriile prezentate mai sus, vei vedea că vizitele la cabinet vor deveni mult mai plăcute, iar tu vei avea un zâmbet frumos fără să-ți sacrifici sănătatea!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *