Pacienti, Preturi Stomatologie

Preț radiografie dentară

Radiografia dentară este un instrument de cele mai multe ori indispensabil pentru inițierea oricărui tratament stomatologic. Întrucât efectuarea ei este o etapă de rutină,  multe cabinete stomatologice dețin deja propriul aparat radiologic, pentru a îi scuti pe pacienți de un drum în plus la un centru specializat, grăbind diagnosticul, mai ales în cazuri acute și instituind tratamentul potrivit în cel mai scurt timp.

Radiografia este o metodă imagistică de diagnostic ce pune în evidență modificări ale dinților, ale oaselor alveolare (în care sunt implantați dinții), ale oaselor feței (viscerocraniu), ale structurilor pneumatizate (sinusuri), dar și ale parților moi. Radiografie poate detecta leziuni ce scapă la un examen clinic obișnuit (cu ”ochiul liber”) și, mai ales, oferă o descriere detaliată a leziunii,
din punct de vedere al numărului, dimensiunii, structurii interne, raporturilor cu structurile și țesuturile vecine, detalii extrem de importante în momentul alegerii unui anumit tip de tratament și al precizării unui prognostic.

În afară de clasica radiografie retroalveolară pe care majoritatea pacienților o cunosc deja, există și alte tipuri de radiografie care își dovedesc utilitatea în situații mai speciale și al căror cost diferă, evident. Vom exemplifica, în cele ce urmează, cele mai des solicitate explorări radiologice de către medicii stomatologi, estimând o medie a costului fiecăreia dintre ele, pe baza prețurilor practicate în centre radiologice cu tradiție.

1. Radiografia panoramică: 80-100 lei

pret ortopantomogramaOrtopantomograma o radiografie de ansamblu, desfășurată, care ilustrează ambele arcade dentare, articulațiile temporo-mandibulare, sinusurile maxilare. Poate fi efectuată în postură de repaus (de echilibru muscular), în ocluzie, ortogonal (elimină suprapunerile dentare). Poate stabili dacă sunteți un candidat pentru un implant dentar (apreciind înălțimea osoasă), dacă există traumatisme dentare sau articulare, fracturi osoase, dacă există eventual dinți impactați (vezi Molarul de minte inclus).

2. Radiografia retroalveolară: 12-15 lei

pret radiografie retroalveolaraEste utilă în analiza leziunilor de la nivelul rădăcinilor dentare și a spațiului periapical, înaintea unei extracții dentare, rezecții apicale, în cazul unor infecții periapicale, chisturi dentare etc. Se efectuează și pentru evaluarea unui tratament de canal sau a integrării implanturilor dentare.

3. Radiografia ocluzală: 30-40 lei

Apreciază aspectul suprafețelor ocluzale, la maxilar sau la mandibulă, în plan transversal (orizontal). Citește și ”Generalități despre ocluzia dentară

4. Radiografia bitewing (cu film mușcat): 15-20 lei

Apreciază prezența și evoluția cariei dentare, precum și adaptarea corectă în ocluzie a obturațiilor, a protezelor dentare (coroane, incrustații etc)

teleradiografie5. Teleradiografia de față/profil: 65 lei

Teleradiografia de față evidențiază, în general, sindroame traumatice sau tumorale ale viscerocraniului. Teleradiografia de profil se execută pentru monitorizarea tratamentului ortodontic, pe baza unor repere antromopetrice standard.

 

6. Radiografia de ATM: 70-85 lei

Se execută în 2 incidențe pe același film, pentru a evalua patologii ale articulației temporo-mandibulare, funcționale sau morfologice. Există două investigații: ATM lateral + postero-anterior și ATM lateral închis/deschis.

radiografie sinus7. Radiografia de sinus maxilar/ sinusuri anterioare ale feței: 60-65 lei

Este folosită pentru decelarea unor procese inflamatorii, infecțioase (sinuzita maxilară odontogenă), tumorale la nivelul sinusurilor, pentru aprecierea corectă a poziției dinților față de sinusul maxilar (vezi Comunicarea oro-sinusală), sau pentru decelarea unor corpi străini la aceste nivele (sinus frontal, etmoidal, maxilar).

În concluzie, prețul radiografiei dentare diferă în funcție de segmentul explorat, dar și de tehnica disponibilă și de experiența centrului radiologic în obținerea unor imagini de calitate.

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *