Afectiuni si tratamente, despre implantul dentar, Pacienti

Sunt un candidat pentru implant dentar

implant dentarSunt un candidat pentru implant dentar ?

Implantul dentar este o piesă protetică metalică, ce înlocuieşte, practic, o rădăcină dentară. Această piesă se introduce în general, în osul alveolar, iar în cavitatea bucală se continuă cu un bont peste care, ulterior, se aplică o coroană dentară ce va reconstrui fizionomia şi funcţionalitatea pierdute de pacientul edentat.

De cele mai multe ori, în cazul în care aţi pierdut un dinte sau mai mulţi, un implant dentar ar fi cea mai bună soluţie dar sunteţi oare o persoană căreia i se poate aplica o astfel de piesă protetică? Răspunsul este de cele mai multe ori da, majoritatea persoanele sunt buni candidaţi pentru implanturi dentare. Un candidat ar trebui să prezinte următoarele:

 • Suficient os pentru a susţine viitorul implant în cadrul osului maxilar: Persoanele care au pierdut, din diferite motive ( parodontoză, accidente, resorbţie osoasă etc.), o parte din osul alveolar ( os ce susţine rădăcinile dentare şi viitorul implant dentar) li se vor aplica proceduri speciale pentru reconstruirea acestuia.
 • Inaite de a decide cu privire la implantarea unui dinte artificial fiecare persoană va trebui să înţeleagă şi să îşi asume următorul angajament: Aceste piese protetice vor rămâne acolo doar atât timp cât gingia din jur şi elementele ce înlocuiesc coroanele dentare sunt bine întreţinute. Periajul dentar, folosirea aţei dentare şi a apei de gură sunt esenţiale. Atât modul în care sunt îngrijite cât şi evoluţia tratamentului vor trebui monitorizate de către stomatolog în cadrul unor şedinţe regulate.
 • Gingii sănătoase.
 • Banii necesari: Detalii despre preţurile practicate în clinicile din România pentru implanturi dentare puteţi obţine din articolul “ Preţ implanturi dentare

Persoanele care nu sunt consideraţi buni candidaţi:

 • ipmlantul dentar si fumatulFemeile însărcinate
 • Tineri a căror oase maxilare nu au ajuns încă la maturitate/ sunt încă în perioada de creştere.
 • Fumătorii înrăiţi – Fumatul împiedică vindecarea şi integrarea implantului în osul alveolar, poate scade drastic şansele de reuşită sau poate avea multe alte implicaţii. Detalii puteţi găsi în articolul “Implantul dentar şi fumatul
 • Alcoolicii sau cei care fac abuz de anumite substanţe.
 • Persoanele care au urmat tratamente cu doze mari de radiaţii la nivelul capului şi al gâtului.
 • Persoanele cu boli cronice sau sistemice, inclusiv:  diabet necontrolat, hemofilie, deficienţe imunitare semnificative. Dacă suferiţi de o astfel de afecţiune este posibilă aplicarea unui implant dentar dar reuşită depinde foarte mult de severitatea bolii, de tratamentele urmate  ş.a.m.d.
 • Persoanele ce urmează diferite tratamente medicamentoase, precum cele care suprimă sistemul imunitar.
 • Persoanele care suferă de bruxism într-o formă severă. Acest obicei poate plasa o presiune prea mare asupra implanturilor iar riscul de eşec creşte.

ctAplicarea unui implant dentar implică un specialist, procedura fiind clasificată drept interveţie chirurgicală iar fiecare mic detaliu poate conta. Evaluarea iniţială va include o examinare a întregii guri şi o analiză aprofundată a istoriei medicale şi stomatologice.  Următorul pas îl reprezintă efectuarea unor radiografii ( precum “ radiografia panoramică”) sau investigaţii cu ajutorul unei tomografii computerizate pentru a furniza stomatologului informaţii cu privire la cantitatea şi calitatea osului, poziţionarea sinusurilor şi a nervillor etc. În urmă acestor paşi, dumneavoastră ,împreună cu medicul, va trebui să aveţi în vedere opţiunile optime, şi un plan de tratament adaptat nevoilor şi preferinţelor dumneavoastră.

[sg_popup id=1]

Alte articole legate de implantul dentar: “Implantul dentar doare?” , “Periimplantita”, “ Riscuri implant dentar”, “ Cele mai frecvente întrebări despre un implant dentar”.

Related Posts

2 thoughts on “Sunt un candidat pentru implant dentar

 1. Mircea Varvaras spune:

  Buna ziua domnule Doctor,

  Am 55 de ani si ultimul medic stomatolog la care am fost mi-a sugerat ca as avea nevoie de un implant dentar si ca asta ar fi cea mai buna solutie in cazul meu. Ce as vrea sa stiu este: Cat dureaza pana ma refac complet?

  Multumesc

  1. Intrebarea pe care o puneti dumneavoastra este atat de generala si are atat de multe raspunsuri inat chiar nu va pot da niciun raspuns pentru ca ar fi un raspuns fals cel mai sigur. Lucrul acessta poate fi stabilit doar dupa ce va consulta medicul respectiv. Fiecare caz este unic asa ca…de data aceasta imi pare rau dar raspunsul nu pot sa vi-l dau si nu pentru ca nu as vrea ci pentru ca nu il m, nestiind exact situatia dumneavoastra sau sa vad macar o radiografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *