Comunicarea oro-sinusala2Comunicarea oro-sinusală sau deschiderea sinusului maxilar, reprezintă in termeni medicali prezenţa unei soluţii de continuitate între sinusul maxilar şi cavitatea orală. Cel mai frecvent tip de localizare a comunicării este cel de la nivelul crestei alveolare, însa deschiderea sinusului se poate face şi in vestibulul bucal sau la nivelul palatului dur.

Comunicarile oro-sinusale se produc prin îndepartarea de la acel nivel a unui fragment osos, mai ales din cauza extracţiilor dentare. Deschiderea sinusului maxilar din cauza extracţiilor dinţilor cu raport sinusal, este o cauză frecventă în apariţia sinuzitei maxilare cronice odontogene.

În urma unei extracţii dentare, poate fi realizată o comunicare cu sinusul maxilar din mai multe cauze. Podeaua sinusului maxilar sau peretele inferior care îl desparte de cavitatea orală este prea subţire, înglobează rădăcinile molarilor şi premolarilor superiori, iar in timpul extracţiei acestor dinţi, inevitabil se va realiza o comunicare oro-sinusală. O alta cauză o poate reprezenta executarea intempestivă a manevrelor chirurgicale postextracţionale, adică chiuretajul brutal al alveolei restante.

Comunicarea oro-sinusală efectuată in timpul extracţiei dentare trebuie identificată precoce pe baza unor semne cum ar fi sângerarea abundentă cu prezenţa sângelui cu aspect aerat, manevra Valsalva pozitivă, sau verificarea alveolei restante cu un instrument special pentru a observa o eventuală deschidere sinusală. Dacă unul dintre aceste semne este pozitiv, se va adopta o atitudine terapeutică în funcţie de mărimea deschiderii. Dacă aceasta are un diametru mai mic de 2 mm atunci pacientul trebuie să evite suflarea nasului, strănutatul sau băutul cu paiul timp de câteva săptămâni, pentru a nu disloca cheagul format. Dacă deschiderea sinusului are diametrul cuprins între 2-5 mm, medicul va executa sutura marginilor alveolei, iar deasupra va aplica o meşă iodoformată pentru a favoriza vindecarea. Se va prescrie un decongestiv nazal şi antibiotice timp de 5-7 zile pentru profilaxia sinuzitei maxilare odontogene. În cazul in care este produsă o deschidere mai mare de 5 mm a sinusului maxilar, se impune plastia comunicării oro-sinusale.

cauze comunicare oro-sinusalaComunicarea oro-sinusală rezultată in urma împingerii unor resturi radiculare, cu sau fără penetrarea mucoasei sinusale, se va trata după efectuarea obligatorie a unui examen radiologic, apoi se va efectua extracţia rădăcinilor restante printr-o tehnică asemănătoare rezecţiei apicale. Dacă mucoasa sinusală a fost penetrată şi este inflamată, se va efectua ulterior o cură radicală a sinusului maxilar.

Un ultim tip de comunicare oro-sinusală este cea din cazul extracţiilor vechi, unde deschiderea sinusului maxilar a fost facută cu mult timp inaintea descoperirii acesteia de către medic. În acest caz, de asemenea, se va efectua cura radicală a sinusului maxilar, deoarece in majoritatea situaţiilor mucoasa restantă prezintă modificări cronice ireversibile.