Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Cum pot sa îmi curăț dinții fără periuță și pastă de dinți?

[sg_popup id=”1″][/sg_popup] Medicul stomatolog ne recomandă periajul dentar după fiecare masă pentru curățarea suprafețelor dentare de resturile alimentare și de colorațiile extrinseci, pentru îndepărtarea plăcii dentare (a bacteriilor), pentru stimularea troficității și pentru keratinizarea țesuturilor gingivale. Este foarte important de reținut că nu există nicio metodă de curățare a dinților care să înlocuiască în totalitate periuța și pasta de dinți. Însă, pentru că de multe ori ne aflăm în situația de a nu putea efectua periajul dentar după masă, fie că ne grăbim, fie că ne aflăm la restaurant, sau la serviciu, atunci avem nevoie de alternative.

Cu cât timpul de stagnarea a resturilor alimentare în cavitatea bucală este mai mare și bacteriile aderă la structurile dentare și gingie, cu atât mai multe provoacă daune foarte greu de remediat.  Spre norocul nostru, atunci când nu avem la îndemână o periuță de dinți pentru a ne curata dintii, putem alege una din următoarele alternative:

  • Ața dentară (dental floss-ul):   

1278412_575848549142711_923583910_nEste considerată cea mai bună alternativă la periajul dentar. Se utilizează pentru curățirea spațiului interdentar unde alimentele sunt retenționate afectând estetica zâmbetului și favorizând apariția cariilor interdentare. Este ușor de folosit și ajută la îndepărtarea plăcii și resturilor alimentare din spațiile interdentare atât ale dinților naturali, cât și ale dinților protezați și ale implanturilor dentare.

Ața dentară ocupă puțin spațiu și poate fi ușor luată într-un sac de călătorie, în mașină, la locul de muncă sau chiar în buzunar. Pentru mai multe detalii va recomand dental floss-ului.

  •  Scobitorile dentare:   

1290088_575848585809374_2099659025_n

Sunt cele mai vechi dispozitive de curățire mecanică a dinților, cele mai folosite și se manipulează mult mai ușor decât ața dentară. Indicate sunt cele sub formă rotund-conică și fabricate din lemn deoarece oferă duritate convenabilă după înumirea lor în salivă. Curățirea se efectuează prin mișcări circulare și scobitorile nu mai pot fi folosite după ce vârful s-a scămoșat. Deși sunt utile pentru curățarea resturilor alimentare, folosite agresiv, pot produce efecte negative asupra gingiei (retracții și sângerări gingivale).

  •  Apă simplă sau apă de gură:  

Untitledfdgdhg

Atunci când nu dispunem de niciuna dintre variantele anterior descrise, clătirea riguroasă a cavității bucale cu apă simplă sau cu orice apă de gură este utilă pentru a îndepărta o parte din resturile alimentare. Se recomandă mai ales după o gustare ce conține o cantitate mare de glucide și care afectează cel mai mult sănătatea dinților. Pentru mai multe detalii despre ce conţine si ce rol are apa de gură va recomand ” Apa de gura” .

  • Guma de mestecat fără zahăr:   

1174417_575848542476045_1083568005_nGumele de mestecat cele mai recomandate sunt cele “medicinale ”, sugar free (cu îndulcitori necariogeni). Specialiștii recomandă mestecarea unei lame sau a două pastile de gumă de mestecat fără zahăr, timp de 5-20 de minute la sfârșitul meselor și limitarea folosirii lor la maximum 3 prize pe zi. Sunt utile în stimularea secreției salivare, pentru o bună curățare a suprafețelor dentare, inclusiv a șanțurilor, a fosetelor oculzale și nu în ultimul rând pentru o respirație proaspătă care asigură o senzație de confort. Pentru detalii pro și contra gumei de mestecat: ” Guma de mestecat pro sau contra  

  • Fructele și legumele:     

UntitledFructele și vegetalele fibroase (morcovul, țelina) prezintă efecte detergente și anticarie. Studiile au demonstrat că merele mâncate la sfârșitul meselor realizează stimularea secreției salivare, îmbunătățesc circulația gingivală și realizează curățirea mecanică a suprafețelor dentare. Fructele și legumele consumate în stare naturală sunt recomandate atât pentru efectele lor de curățare a dinților, dar și pentru faptul că ajută la sănătatea gingiilor și a întregului organism prin intermediul vitaminelor pe care le conțin. „ Detalii despre importanţa fructelor şi legumelor în sănătatea orală

Îndepărtarea resturilor alimentare la sfârșitul fiecărei mese este foarte importantă pentru sănătatea cavității bucale, pentru prevenirea cariei dentare și a bolilor parodontale. Așadar, nu uitați să vă periați dinții după fiecare masă sau să utilizați una dintre metodele de curățare a dinților pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *