Afectiuni si tratamente, Estetica dentara, Informatii generale, Pacienti

Importanţa fructelor şi legumelor în sănătatea orală

Importanţa fructelor şi legumelor în sănătatea orală

O educaţie orală bună începe de la vârsta copilăriei, când micuţii îşi formează obiceiurile alimentare şi afinităţile pentru anumite alimente. Părintele are un rol foarte important în a explica copilului, în termenii specifici vârstei, importanţa alimentaţiei echilibrate, a consumului de fructe şi legume proaspete, pentru a avea dinţi puternici şi sănătoşi.

Fructele sunt sănătoase în starea lor naturală, cele din compoturi sau dulceţuri în schimb aduc un adaos mare de zahăr în cavitatea bucală, favorizând producerea cariilor. Datorită compoziţiei lor, a cantităţcitriceii mari de vitamine, fructele trebuie consumate zilnic. În plus, fructele au proprietatea de a curăţa dinţii şi a-i lubrifia. Citricele, care conţin o cantitate mare de vitamina C, pot ameliora simptomele dureroase din gingivită, dar pot semnala şi prezenţa unei carii în cazul existenţei sensibilităţii la sucul de citrice.

Atunci când sunt consumate, citricele stimulează secreţia salivară abundentă, ceea ce determină o curăţare mai bună a cavităţii orale, a dinţilor în special.

O alimentaţie corectă, echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspadulciurite, are un efect benefic atât asupra sănătăţii organismului, dar şi dinţilor şi gingiilor. Copiii trebuie obişnuiţi să mănânce între mese fructe proaspete, în locul biscuiţilor şi a prăjiturilor. Dacă baza alimentaţiei sănătoase este realizată în copilărie, obiceiurile dobândite în această perioadă vor fi folosite şi în viaţa de adult, menţinându-se o sănătate orală completă.

Sucurile naturale din fructe nu sunt indicate în menţinerea dinţilor sănătoşi. Acidul conţinut de aceste băuturi atacă smalţul, distrugându-l în proporţie de 85%. Cercetătorii americani de la Institutul de Sănătate Orală din New York au demonstrat că acidul din sucurile naturale este mai puternic decât substanţa responsabilă de albirea dinţilor din produsele specifice. Pentru a scădea efectul direct al acizilor asupra smalţului dentar este foarte bine că aceste sucuri să fie consumate cu ajutorul unui pai.

Ffructe si legumeructele şi legumele crude suntbenefice sănătăţii dinţilor şi gingiilor. Ne referim în special la cele mai crocante, cum ar fi: morcovul, mărul, ţelina, broccoli sau varza. Acestea au celuloză, foarte eficientă în „curăţirea” dinţilor pe cale naturală, îndepărtându-se bacteriile şi resturile alimentare aderente de dinţi şi gingii.

Nucile consumate imediat dupa masă stimulează acţiunea fosfaţilor, sunt bogate în Calciu şi Magneziu, care cresc rezistenţa dinţilor.

Kiwi, busuiocul, cartofii dulci sunt bogate în vitamina C şi determină producerea de colagen, care ajută la întărirea şi sănătatea gingiilor.

Fructele de pădure duc la îngălbenirea dinţilor în timp, de aceea este bine să clătim gura după consumarea lor şi să bem multă apă imediat după.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *