Pacienti, Profilaxie dentara, totul despre boala parodontala

Preventia paradontozei

preventie parodontozaUna dintre cele mai întâlnite şi temute boli ale cavităţii orale este parodontoza (cunoscuta popular si ca paradontoza). Cele mai grave probleme intalnite in această afecţiune sunt legate de pierderea dinţilor si a osului in care acestia sunt implantati, situaţie în care nici tratamentele cu ajutorul implantelor dentare intraosoase nu mai reprezintă o soluţie sigura si in niciun caz simpla.

Primul şi probabil cel mai important motiv datorită căruia apare afectarea parodontala este reprezentat de igienă precară. Acest articol trateaza doar modul in care aceasta afectiune poate fi evitata.

Sunt persoane predispuse genetic parodontozei:  Ce este si cand apare paradontoza„;

 Prevenţia paradontozei

Aproape 90% din afecţiunile dentare care pot surveni de-a lungul vieţii au ca punct de plecare  placa bacteriană neîndepartata constant, vorbindu-se astfel despre o igienă deficitară.

preventie paradontozaAvând în vedere că paradontoza face parte din categoria acestor afecţiuni, primul pas în prevenţia acesteia va consta într-o igienă de baza, igienă care să cuprindă 2-3 sesiuni de: periaj, folosire a aţei dentare şi a apei de gura.

În altă ordine de idei, a preveni înseamnă a elimina factorii care stau la baza apariţiei acestei afecţiuni şi obiceiurilor care ar putea genera recidiva bolii.

Unul dintre aceste obiceiuri constă în consumul de tutun. Fumătorii sunt de 7 ori mai expuşi la apariţia unei paradontopatii. De asemenea, succesul tratamentului aplicat acestei nişe este considerabil mai mic.

Având în vedere că boala paradontala este la baza o infecţie, se vor evita situaţii în care sistemul imun ar avea de suferit.  Aici vom aminti despre adoptarea unei diete echilibrate, reducerea stresului sau a altor obiceiuri sau ticuri nervoase precum scrâşnitul dinţilor (a se vedea bruxismul). În cazul în care boala este deja declanşată, forţele excesive aplicate în cursul acestor mişcări pot creşte rata cu care parodonţiul (ţesuturile care înconjoară şi menţin dintele în alveolă) este distrus.

În ciuda adoptării unei igiene perfecte şi a unui stil de viaţa sănătos, multe persoane pot fi susceptibile genetic. Această categorie de persoane prezintă un risc de 6 ori mai mare de instalare a bolii. Dacă există în familie cazuri de parodontoză, ar putea însemna că şi dvs. să puteţi fi expus la risc. Dacă sunteţi susceptibil la boala paradontală, dentistul dvs. vă va recomanda consultaţii frecvente, tratamente profesionale de igienizare precum: periaj profesional, detartraj, planări radiculare etc.

gingivitaDupă cum am discutat în articolul despre modul în care apare paradontoza, ştim că primul stagiu al acestei boli este gingivita. În stadiul iniţial de gingivită, printr-o igienă impecabilă însoţită de controale frecvente la stomatolog, boala poate fi stopată şi chiar eliminată în această etapă. În acelaşi timp, dentistul dvs. va poate oferi sfaturi legate de stilul de igienă corespunzător cazului dvs. Cel mai probabil va trebui să folosiţi o pastă de dinţi concepută special pentru a combate apariţia acestei boli, apă de gura cu spectru mai larg şi periuţe de dinţi profesionale (cele electrice).

Tartrul constitue suportul plăcii bacteriene dar şi un factor de iritaţie, de întreţinere a inflamaţiei. Aşadar, printre procedurile de prevenţie şi tratare a paradontozei, se numără şi detartrajul.

Tratamentul cu antiseptice şi antibiotice reduce virulenta plăcii bacteriene, scade biofilmul de pe suprafaţă dintelui şi prin aceasta cale reduce inflamaţia instalată sau în curs de instalare.

Dorim, pe această cale, să semnalam încă o dată rolul deosebit pe care îl are aţa dentară. În cele mai multe cazuri, incriminată este placa bacteriană ce se formează în spaţiile interdentare. Aici este atestată această metodă de igienă deoarece perii periuţelor de dinţi nu pot pătrunde şi curată eficient aceste spaţii.

Că şi concluzie, pentru a preveni paradontoza, trebuie adoptat un stil de viaţa care să includă nu doar o igienă superficială ci una profesională alături de moderarea obiceiurilor nocive. În cazul în care observaţi o mobilitate crescută a dinţilor sau inflamaţii ale gingiei, survenite aparent fără motiv, vă recomand să semnalaţi aceste lucruri stomatologului imediat. – Preventia paradontozei

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *