Afectiuni si tratamente, Pacienti, Profilaxie dentara

Guma de mestecat pro sau contra?

O găsim pretutindeni, de la cel mai mic chioşc din colţul străzii până la cele mai mari supermarketuri din oraş , sub formă de pastile sau lame, cu aromă răcoritoare de mentă sau dulce cu pepene, căpşuni,  fructe tropicale, există  gumă pentru albirea dinţilor, gumă pentru “respiraţie rece ca gheaţa”, care previne cariile, protejează gingiile, cu puţine calorii etc.  Cu peste 100.000 de tone consumate anual, mestecatul gumei pare să fi devenit unul din cele mai comune obiceiuri ale epocii moderne.

    Efectele pozitive ale gumei de mestecat asupra dintilor:

Cel mai important rol în producerea leziunii carioase îl are placa bacteriană. Imediat guma de mestecatdupă masă  în cavitatea bucală rămân resturile alimentare care, neindepartate în timp util ,vor reprezenta substratul nutritiv al bacteriilor ce colonizează suprafeţele orale. Din activitatea lor metabolică vor rezulta acizii care se acumulează în saliva ce spală permanent dinţii şi determină scăderea ph-ului . În momentul în care ph-ul a atins nivelul critic de 5,5 încep fenomenele de demineralizare. De aici şi până la apariţia cariei nu mai e decât un pas. Citeşte mai multe despreprimele semne ale cariei dentare .

Saliva reprezintă unul din factorii protectori principali care ne vin în ajutor: menţine echilibrul ecologic al cavităţii bucale, îndepărtează prin spălare resturile alimentare şi alte particule străine ce pot constitui medii de cultură pentru dezvoltarea microorganismelor , reglează ph-ul prin sistemele sale tampon, are rol de diluare ,are efect bactericid , inhibă adeziunea microbiană, protejează smaltul împotriva demineralizării. Pentru a ne bucura însă de toate aceste beneficii importante sunt cantitatea şi calitatea salivei.

 Aici intervine guma de mestecat. În timpul masticaţiei fluxul salivar creste , deci vom avea o cantitate mai mare de salivă care să “facă curăţenie” imediat după masă şi să aducă ph-ul la un nivel optim (între 6 şi 7). De aceea este recomandată mestecarea gumei timp de 10-15 minute după fiecare masă în lipsa mijloacelor principale de curăţire a dinţilor ( periaj, apă de gura, aţă dentară). Pentru rezultate optime trebuie să alegem o gumă care nu conţine zahăr ci substituenţi: xilitol, sorbitol, zaharină ,aspartam etc. Xilitolul s-a dovedit a avea şi efectul de stimulare a remineralizării leziunilor carioase incipiente.

    O lamă cu două tăişuri !

 guma de albireGuma de mestecat nu trebuie să înlocuiască periajul dinţilor, ci să fie folosită atunci când periuţa nu este la îndemână. Nu trebuie mestecată timp îndelungat sau fără să fi mâncat ceva înainte  deoarece, prin stimularea secreţiei salivare creste şi secreţia de suc gastric bogat în acid clorhidric care va eroda mucoasa stomacului producând gastrită sau chiar ulcer. Alte câteva efecte nedorite care ar putea să apară în urma abuzului de gumă de mestecat sunt: efectul laxativ datorită fenilalaninei conţinute, dereglări şi dureri la nivelul articulaţiilor temporo-mandibulare suprasolicitate şi a muşchilor masticatori, abraziuni dentare, stricarea unor lucrări protetice, pierderea dinţilor , afecţiuni digestive din cauza dereglării secreţiilor salivare şi gastrice.

 Aşadar,  fie că o facem de plăcere , pentru că ne încântă aromele, pentru că ne relaxează , pentru că dorim să ne curăţăm dinţii după masă,sau pur şi simplu a devenit un obicei , e important să cunoaştem care sunt calităţile dar şi “minusurile” acestui produs pentru a-l consuma inteligent.

One thought on “Guma de mestecat pro sau contra?

  1. mariana cocor spune:

    Am fost astazi iar la dentist sa ami extraga maseaua de minte,si cu doua anestezi tot nu a putut sa mio scoata.ma durea.ma trimis la stomatolog chirurg.luni .as vrea sa stiu daca mio scoate chirurgul.ce o sa se intample,ma taie sau exista alte metode.mie frica sincera sa fiu de aceasta.e dureros?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *