Estetica dentara, homepacienti, Pacienti, Totul despre fatete dentare

Care sunt indicatiile si contraindicatiile fatetelor dentare

George Clooney stomatolog Fațetele dentare ceramice constituie o metodă modernă de restaurare a unor anomalii de culoare (discromii), poziţie( malpozitii), formă si volum a dinţilor frontali, care joacă un rol important atât în procesul de masticaţie ( dinţii frontali intervin in tăierea alimentelor) cât și în estetică. Funcția estetică a dinţilor frontali se referă la culoarea, forma, poziţia acestora pe arcadă, modul în care se realizează ocluzia (muşcătura) între cele două arcade. Aplicarea faţetelor dentare pe feţele vestibulare ale dinţilor frontali reprezintă una dintre metodele prin care putem îmbunătăţi aspectul zâmbetului nostru. Dar care sunt problemele pe care le rezolvă faţetele si cine poate apela cu succes la acest tip de tratament restaurator?

   Indicațiile fațetelor dentare :

 • modificări coloristice (discromii): care pot să apară  din multiple cauze precum- igiena orală precară menținută timp îndelungat, consumul unor alimente si băuturi colorate( vin, ceai, coca-cola), fumatul, unele componente ale apelor de gură( apele de gura cu clorhexidina), extirparea pulpei dentare sau îmbătrânirea fiziologică a dinților.
 • dinți nanici sau dinti temporari persistenți.
 • leziuni vestibulare pe dinții frontali: carii, eroziuni, displazii defectul tetreciclineie smalț, abfracție, ce nu pot fi rezolvate satisfăcător prin obturații sau albire dentară.
 • prezența diastemei: un spatiu de dimensiuni variabile ce apare între incisivii frontali.
 • fracturi de margine liberă, oblice sau orizontale, traumatisme dentare
 • abraziunea marginii libere: fenomen patologic ce apare cel mai adesea din cauza unor obiceiuri vicioase- mestecarea unghiilor, ținutul unuor obiecte dure între dinți, bruxismul diurn sau nocturn.
 • ca alternativă conservatoare pentru menținerea vitalității, la dinții tineri cu pulpă voluminoasă.
 • retracția gingivală în zona frontală (parodontoză)

Contraindicațiile fațetelor dentare:

 • atunci când se poate apela la o altă metodă mai conservatoare: obturaţie, albire dentară, microabraziune.
 • în parafuncții: strângeţi din dinţi sau vă frecaţi dinţii frecvent.
 • rapoarte ocluzale nefavorabile: ocluzie adâncă acoperită, în acoperiș, labiodontă( cap-la-cap) din cauza lipsei spațiului protetic și a forțelor ocluzale mari care apar în aceste situații.
 • abraziune dentară accentuată.cariecolet
 • leziuni coronare extinse care impun îndepartarea unei cantități mari de țesut dur dentar.
 • igienă orală deficitară: odată aplicate, fațetele dentare necesită o îngrijire atentă, întrucât trebuie prevenită apariția fenomenului de infiltrare marginală, care conduce la dezvoltarea cariilor marginale secundare (carii de colet)

Cu toţii ne dorim să dezvăluim dinți albi, care să strălucească de sănătate de fiecare dată când zâmbim, dar sunt oare fațetele dentare soluția ideală pentru problemele cu care mă confrunt? Și în această situație medicul stomatolog este singurul în măsură să analizeze avantagingivita cronicajele și dezavantajele fiecărui caz clinic și să decidă care este tratamentul restaurator cel mai potrivit. Într-o epocă în care există o mulțime de variante prin care să ne îmbunătățim aspectul zâmbetului si astfel să ne creștem calitatea vieții, ar fi păcat să neglijăm importanţa pe care o are un zâmbet frumos și sănătos, atât asupra percepției personale cât și a celorlalți.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *