Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Clorhexidina

În ciuda străduinţelor noastre de a ne curăţa cavitatea orală cât mai bine şi de a îndepărta placa bacteriană, aceasta reuşeşte să se fixeze pe dinţi. Neeliminată, pe lângă halena neplăcută, determină formarea cariilor, a gingivitei, putând duce chiar la parodontoză.

În momentul de faţă clorhexidina este substanţa care realizează cel mai bine controlul plăcii bacteriene. Încă din 1970 cercetările au dovedit că doar la clătirea cavităţii orale de două ori pe zi cu 10 ml soluţie de clorhexidină 0.2% se obţine o reducere a microbilor din cavitatea orală cu 85-90%.

Streptococcus mutans bacteriaClorhexidina este un antiseptic (agent anti-microbian) care are efect bactericid sau bacteriostatic asupra germenilor şi fungilor. Aceasta acţionează la nivelul peretelui microbian şi poate fi utilizată nu doar în cabinetele dentare, ci şi acasă. Clorhexidina se găseşte în comerţ sub diferite forme: soluţie apoasă – apă de gură, gel, spray, putând fi introdusă şi în paste de dinţi, gumele de mestecat şi alte produse de igienă orală. Prin faptul că se absoarbe la nivelul ţesutului dentar dur, prezintă o eficienţă crescută asigurând protecţia cavităţii orale pe termen îndelungat.

Cele mai bune efecte au fost obţinute cu soluţie de clorhexidină 0.2%, dar în acelaşi timp au fost înregistrate şi cele mai multe efecte adverse. Folosită pe termen îndelungat, fără pauze, determină colorarea în galben sau maro a unităţilor dentare, în special în zonele adiacente obturaţiilor. Au fost înregistrate de asemenea cazuri de inflamare a glandelor parotide. În alte cazuri pot apare descuamări ale mucoasei orale. Aceste efecte adverse însă sunt reversibile – odată oprit tratamentul lucrurile vor reveni la starea iniţială, de aceea se recomandă pauze de câte 10 – 15 zile la maxim 3 săptămâni de utilizare a soluţiei.

efectele uneui periaj dentar agresivUnele substanţe care se găsesc în compoziţia pastelor de dinţi cum sunt sodium lauryl sulfate (SLS) sau monofluorfosfatul de sodiu inactivează clorhexidina. Din acest motiv trebuie verificate pastele de dinţi şi în cazul în care conţin aceste substanţe, lăsate 30 de minute între periaj şi clătirea cu apa de gură.

 

Apa de gură cu clorhexidină poate fi găsită la farmacii sau la DM, având preţuri accesibile.

Deşi prezintă un gust amărui, dar care s-a încercat a fi eliminat cu diverşi aditivi de gust, folosirea apei de gură cu clorhexidină trebuie introdusă în rutina igienei orale. Utilizată în mod corect şi responsabil, va scade în procente ridicate cantitatea microbilor din cavitatea orală, prelungind integritatea şi sănătatea dinţilor, a gingiilor şi a  ţesutului parodontal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *