Afectiuni si tratamente, Pacienti

Abraziunea dentara

Ce este Abraziunea dentara?

abraziunea dentaraAbraziunea dentară reprezintă uzura sau tocirea ireversibilă a dinţilor în urma unor forţe mecanice aplicate pe termen lung.  Apare pe suprafeţele dentare implicate în procesele de apucare, triturare, incizie la care se poate adauga uzura determinată de manoperele de igienizare prin periaj.  Poate fi de natură fiziologică (abraziunea apărută odată cu înaintarea în vârstă  în urma mişcărilor normale de masticaţie) sau de natură patologică ( defecte de structură a ţesuturilor dentare, factori mecanici anormali, bruxism, proteze dentare incorect adaptate etc.)

Abraziunea fiziologică, denumită şi atriţie, reprezintă pierderea lentă, gradată, a ţesutului dentar, rezultat al contactului dentar în timpul masticaţiei şi degluţiei în timp ce abraziunea patologică se caracterizează prin pierdere mare de substanţă dentară şi poate fi însoţită de apariţia unor conplicaţii pulpare, parodontale sau la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.

În afară de aspectul neplăcut al dinţilor rezultat în urma uzurii mecanice se instalează şi o sensibilitate crescută a acestora. Puteţi experimenta sensibilitate crescută la substanţe reci sau calde dacă smalţul (stratul protector al dinţilor) este foarte afectat şi dentina expusă.

Abraziunea poate avea diferite cauze:

  • cauzele abraziunii dentareFricţiunea cu corpuri străine, altele decât alimentele ( abuzul de scobitori, folosirea exagerată a aţei dentare etc.)
  • Obiceiuri vicioase ( rosul unghiilor, fumatul pipei etc.)
  • Parafuncţii (bruxismul– cea mai întâlnită cauză)
  • Ticuri profesionale ( instrumente de suflat, interpoziţia diferitelor obiecte etc.)
  • Periajul dentar agresiv, exagerat sau folosirea unor paste de dinţi abrazive ( unele paste de dinţi pentru albire dentară)
  • Lucrări protetice incorecte, din materiale cu duritate mai mare decât cea a smalţului dinţilor antagonişti.

Tratamentul abraziunii dentare :

tratament abraziune dentaraTratamentul în cazul dinţilor uzaţi prin abraziune variază în funcţie de gradul în care aceştia au fost afectaţi. Dacă dinţii dumneavoastră au suferit distrucţii mari cel mai probabil va fi nevoie că dinţii respectivi să fie refăcuţi. Dacă nu sunt foarte avariaţi şi nu experimentaţi sensibilitate crescută sau alte probleme este posibil să nu fie necesar un tratament anume ci folosirea unei gutiere care să stopeze evoluţia uzurii.

În cazul în care dinţii au devenit sensibili, dentistul dumneavoastră va poate recomandă anumite tratamente cu fluor pentru utilizare la domiciliu, acestea pot fi sub formă de geluri sau diferite lichide cu care se clăteşte cavitatea bucală şi au ca scop întărirea structurilor dentare afectate. Dacă este nevoie ca dinţii să fie reconstruiţi stomatologul va folosi un material de culori asemănătoare cu cea a dinţilor pentru a înlocui suprafaţă lipsa.

Prognosticul este excelent în cazul în care problema este surprinsă din timp, iar cauza este eliminată. Dacă procesul este lăsat să continuie, distrucţia poate ajunge până în centrul dintelui, la pulpa dentară, moment în care poate fi pusă în pericol posibilitatea ca dintele respectiv să fie salvat. Cu cât factorul care determină abraziunea va acţiona mai mult cu atât soluţia de tratament va fi mai dificilă şi mai costisitoare. Dinţii au suprafeţe fine, rotunjite la contactul cu limba, de câte ori sesizaţi o anumită neregularitate în structura acestora nu ezitaţi să vizitaţi un stomatolog.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *