Afectiuni si tratamente, Pacienti, Profilaxie dentara

Tratamentul halitozei

respiratie urat mirositoareHalitoza sau halena reprezintă acea senzație de respirație urât mirositoare, percepută la un moment dat de un individ sau de persoane din jurul său. Halena poate fi de scurtă durată, asociată cu un eveniment recent, sau poate persista o perioadă îndelungată, ceea ce trebuie să ne alarmeze și să ne trimită la medic.

De cele mai multe ori, cauzele halenei se identifică la nivelul cavității bucale, dar există și alte cauze ale respirației urât mirositoare.

Cauzele fiind destul de ușor de identificat, vă invit să descoperim câteva remedii utile în tratamentul halitozei, care vă pot scuti de multe situații neplăcute.

  1. pasta de dintiIgiena orală este de departe cea mai bună soluție pentru a evita o respirație neplăcută. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, de vină este acumularea de resturi alimentare în spațiile interdentare, în eventuale cavități carioase, în jurul implantelor etc, care vor fi la dispoziția bacteriilor din cavitatea bucală. Bacteriile vor avea mereu hrana necesară și vor degrada resturile de alimente la produși sulfuroși și nu numai, care dau mirosul specific. Așadar, periajul și ața dentară sunt instrumentele de aur împotriva bacteriilor, apa de gură fiind, mai degrabă, o soluție de moment. Ignorarea periajului de 2 ori pe zi este ca și cum ai uita sa arunci gunoiul o săptămână, neplăcut, nu? Află cum îți poți îngriji singur dinții acasă.
  2. Curățarea limbii ne scapă, de multe ori, din vedere. Datorită reliefului anfractuos dat de papilele gustative și diverse fisuri anatomice, limba este locul preferat de adăpost al bacteriilor. O limbă saburală (încărcată) devine, categoric, sursa unor expirații jenante. Poți folosi, în acest scop, atât periuța de dinți, cât și instrumente speciale (răzușa de limbă).
  3. Hidratați-vă! Apa nu este bună doar pentru sănătatea generală, dar și pentru cea orală. O bună hidratare a organismului permite o secreție adecvată a salivei. Rolurile salivei sunt numeroase, cele mai importante fiind rolul antibacterian și cel de curațare mecanică, prin fluxul propriu-zis al lichidului, care spală suprafața dinților și a mucoaselor. Xerostomia, cum bine știți, este o cauză frecventă a unei respirații dezagreabile și o puteți ameliora bând apă în cantitate suficientă.
  4. 1174417_575848542476045_1083568005_n
  5. Mestecați gumă! Deși anihilează numai pe durată scurtă mirosul pestilențial, guma de mestecat are beneficiul de a stimula secreția salivară și, deci, de a favoriza curățarea naturală a gurii. În plus, resturile alimentare aderă la bolul de gumă și astfel, mestecatul gumei poate fi o soluție dacă periajul nu este imediat disponibil (citiți și ”Cum pot să îmi curăț dinții fără periuță și pastă de dinți”). Pentru anumite categorii de persoane guma de mestecat nu este recomandată, existând argumente pro și contra gumei de mestecat.
  6. Atenție la dietă! Ceapa, usturoiul, prazul, ridichiile, fasolea, varza etc. sunt alimente cu un conţinut ridicat de sulf. După ce sunt digerate, substanţele responsabile de gustul înţepător sunt absorbite în sânge şi, pentru că sunt, de regulă, volatile, se elimină în aerul expirat. În afară de acestea, dulciurile lipicioase, care stagnează pe suprafața dinților,  sau dietele bogate în proteine pot fi cauze ale unei respirații fetide.
  7. ceai verdeAjutați-vă de remediile naturale! Plante precum pătrunjelul, busuiocul, menta, conțin uleiuri volatile care se emană prin mestecare, deci pot masca temporar mirosul din cavitatea bucală. Un remediu miraculos este ceaiul verde, cu proprietăți antibacteriene, ce poate ameliora mirosul emanat dacă beți câteva înghițituri de-a lungul zilei. Nu uitați de fructele și legumele tari (morcov, măr, gutui) care curăță eficient dinții la nevoie.
  8. Renunțați la fumat! Legătura dintre fumat și afecțiunile orale a fost dovedită în nenumprate rânduri. Fumul de țigară acționează nociv printr-o serie de mecanisme, care în final conduc la halena caracteristică a fumătorului, care este, însă, una dintre problemele minore, în comparație cu efectele nocive majore ale tabagismului (vezi Cancerul oral)
  9. gravidaMergeți la medic, dacă problema persistă! În primul rând, consultați un medic stomatolog, pentru că, așa cum spuneam, cele mai multe cauze ale halenei sunt de natură orală. Tratarea afecțiunilor orale (carii dentare, abcese dentare, parodontopatii, candidoza etc) poate ameliora semnificativ mirosul respirației dumneavoastră, ”tăind răul de la rădăcină”. Dacă respirația are în continuare un miros fetid sau anormal, în ciuda tratamentelor stomatologice eficiente, corect efectuate, trebuie investigate cauze sistemice (diabet, ciroza, boală de reflux gastro-esofagian etc) iar medicul dentist vă va îndruma spre specialistul corespunzător.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *