tomografia computerizata in stomatologieTomografia computerizată este o investigaţie imagistică non-invazivă utilizată pe scară largă în medicină, deoarece oferă imagini superioare din punct de vedere al calităţii şi al detaliilor faţă de o radiografie convenţională şi, în plus, poate aprecia starea ţesuturilor moi ce înconjoară ţesutul osos. Tomografia computerizată în stomatologie nu s-a bucurat de succesul cuvenit datorită costurilor ridicate, pe care majoritatea pacienţilor nu sunt dispuşi să le suporte. Puteţi găsi pe site informaţii despre „Preţul radiografiei dentare” sau „Preţ radiografie panoramică„.

Ce este tomografia computerizată?

Tomografia computerizată (CT), asemenea radiografiei standard, foloseşte radiaţii X pentru a obţine imagini bidimensionale ale corpului nostru, dar care sunt puse cap la cap cu ajutorul unui
computer, rezultând reconstituiri fidele ale anatomiei şi structurii diferitelor organe. Principala caracteristică e unui CT este capacitatea de a decela cu exactitate diferite structuri pe baza densităţilor specifice, măsurate în unităţi Housfield, exemplificate sub forma unor nuanţe variate de gri. Există 2 tipuri de examen CT, cu fascicul de radiaţii liniar şi cu fascicul conic de radiaţii.

tomografie fascicul conicÎn stomatologie, preferatul practicienilor este CT-ul cu fascicul conic, deoarece le poate oferi informaţii complexe asupra regiunii oro-maxilo-faciale, prin achiziţia simultană a unor imagini în 2 planuri ale spaţiului (frontal, axial, oblic), pe baza cărora poate crea reconstituiri multiplanare şi tridimensionale, eliminând artefactele ce apar pe un CT cu achiziţie axială. Aparatul este constituit din 2 sisteme de scanare, unul care execută o mişcare unică de 360 grade în jurul capului pacientului, iar celalalt scanner emite facicului conic (cu raze divergente), cu poziţie fixă.

Avantajele acestei tehnologii, spre deosebire de CT secvenţial sunt doza redusă de radiaţii (40-50 microsievert), acurateţea achiziţiilor (imagini cu rezoluţii înalte, submilimetrice), timp rapid al investigaţiei (50-70 secunde).  Vă recomand să citiţi mai multe despre „Radiografia dentară – efecte şi beneficii„.

Indicaţiile tomografiei computerizate în stomatologie

Pentru anumite categorii de pacienţi, examenul clinic şi radiografia panoramică nu oferă date suficiente pentru a aprecia corect şi complet starea cavităţii orale şi a proceselor patologice de la nivelul extremităţii cefalice (cap). Principalele situaţii în care se recomandă o examinare computer tomograf sunt:

  1. tomografie implantImplantul dentar: examenul CT este cel mai indicat să aprecieze oferta osoasă a pacientului, dimensiunile crestelor alveolare, raporturile anatomice ale principalilor nervi, starea ţesuturilor moi. Acesta se realizează pre- şi post- intervenţie, pentru stabilirea axului de inserţie, necesitatea adiţiei osoase, evaluarea riscurilor implantului dentar, complicaţiilor, pentru monitorizarea evoluţiei şi integrării acestuia în osul alveolar. Aflaţi răspunsurile la „Cele mai frecvente întrebări despre implantul dentar„.
  2. Ortodonţie: Deşi nu este o investigaţie populară în acest domeniu, un CT este util pentru a aprecia potenţialul de creştere şi remaniere a viscerocraniului şi a maxilarelor, în special, a dinţilor neerupţi sau impactaţi. Informaţiile obţinute permit instituirea unui plan de tratament mult mai fidel pentru pacienţii ce trebuie să poarte un aparat dentar (ortodontic).
  3. Patologia ATM (articulaţia temporo-madibulară): afecţiuni degenerative, luxaţii, fracturi,  inflamaţii pot fi puse în evidenţă fără echivoc pe un CT sau pe un examen IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică).
  4. tumora ctTumori ale regiunii oro-maxilo-faciale: achiziţiile CT sunt superioare radiografiei în ceea ce priveşte aprecierea dimensiunilor tumorii, extensiei locale şi regionale (adenopatii), orientând spre un caracter benign sau malign al formaţiunii. Vascularizaţia procesului tumoral se face prin administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast iodate. Diagnosticul de certitudine al cancerelor din zona orală este dat, însă, de examenul histopatologic.