Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Autoclavul

autoclavul

În cabinetul dentar vom întâlni două mari categorii de instrumente și materiale necesare medicului dentist la efectuarea manoperelor și tratamentelor stomatologice. Prima categorie este constituită din totalitatea instrumentelor de unica folosință, care sunt întrebuințate în cursulauto unei singure manopere și apoi sunt colectate ca deșeuri și trimise spre reciclare sau distruse. Celălalt tip de instrumentar este cel reutilizabil, care va participa la numeroase manopere stomatologice. Pentru ca un instrument să poată fi reutilizat în cabinetul stomatologic el trebuie să treacă printr-o etapă riguroasă de sterilizare. Sterilizarea constituie principalul mijloc de control al infecției, aceasta realizând distrugerea tuturor microorganismelor( bacterii, viruși și spori) responsabile de transmiterea unor infecții și boli grave în cabinetul dentar.
Autoclavul este un aparat cu ajutorul căruia se realizează sterilizarea diverselor instrumente și materiale de uz stomatologic, în vederea reutilizării lor. În zilele noastre autoclavul constituie metoda ideală de sterilizare, întrucât acesta poate fi utilizat cu succes în cazul unei game foarte largi de materiale și face parte din dotarea minimă necesară unui cabinet dentar.

Cum se obține sterilizarea cu ajutorul autoclavului?

Autoclavul realizează sterilizarea prin expunerea materialelor dentare la căldură umedă sub presiune sau abur sub presiune. Toate microorganismele prezente pe instrumentele introduse la autoclav sunt distruse prin inactivarea proteinelor și a enzimelor necesare supraviețuirii lor. Prima etapă în cadrul procauto1edurii de sterilizare la autoclav o constituie curățirea atentă a instrumentelor. Toate reziduurile sau uleiurile care nu sunt îndepărtate de pe instrumentar vor reprezenta bariere protectoare pentru microorganisme, făcând sterilizarea ineficientă. După curățarea riguroasă a instrumentarului, acesta va fi sortat și depus în pachete de hârtie, în cutii sau casolete deschise sau prevăzute cu orificii care vor fi introduse la autoclav. Indiferent de metoda de ambalare, trebuie avut în vedere ca aburul să poată penetra în toate spațiile și să vină în contat cu toată suprafața intrumentelor de sterilizat. Se va utiliza apă distilată sau apă deionizată, care va fi depusă într-o cantitate corespunzătoare în aparat. Un program de sterilizare are o durată de 15- 30 min, la 12auto21 grade C și la o presiune de 1  atm. La sfârșitul unui ciclu de sterilizare valva de eliberare a aburului sub presiune se va deschide și vor fi necesare încă 15 min, timp în care se va obține reducerea treptată a presiunii și uscarea instrumentelor. Atentie! Ușa autoclavului se va deschide doar atunci când presiunea a ajuns la 0 pentru a a evita producerea arsurilor.

Se indică a se verifica eficiența sterilizării zilnic, cu ajutorul indicatorilor chimici, și o dată pe săptămână, cu indicatorii biologici. În cazul în care avem nevoie de un anumit instrument pentru o utilizare de urgență putem recurge la o metodă de sterilizare instantanee- flash sterilization. Aceasta presupune sterilizarea unui instrument neîmpachetat, în numai 3 min, la o temperatură de 132 grade C. Trebuie reținut însă că acest tip de sterilizare este permisă doar în cazul unei urgențe și obligă la utilizarea imediată a instrumentului, după scoaterea din autoclav.

Avantajele folosirii autoclavului ca metodă de sterilizare sunt:

  • este potrivit pentru majoritatea materialelor din cabinetul dentar, cu excepția unor uleiuri, pulberi sau ceruri;
  •  distruge toate microorganismele: bacterii, viruși și spori;
  • este cea mai economică metodă de sterilizare.

Dezavantajele folosirii autoclavului ca metodă de sterilizare sunt:

  • instrumentele din metal pot coroda, de aceea trebuie protejate;
  • aburul sub presiune poate deteriora anumite materiale plastice sau gume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *