Afectiuni si tratamente, Pacienti

Tratamentul sensibilitatii dentare

Sensibilitatea dentară reprezintă o senzație de durere intensă, spontană, la nivelul dinților, pe care pacienții o descriu în situații diverse. Ea apare în absența leziunilor carioase, datorită expunerii dentinei la stimuli din cavitatea bucală. Din acest motiv, fenomenul este descris științific ca hipersensibilitate dentinară. Citiți mai multe despre ”Dentină” pentru a înțelege rolul ei în acest proces.

durere de dintiSensibilitatea dentară este rezultatul a două procese consecutive, respectiv retracția gingivală (în urma gingivitei, parodontozei) și pierderea unei cantități variabile de smalț sau cement radicular, care lasă în urmă dentină dezgolită. Dentina este un țesut permeabil, străbătut de numeroși microtubuli, numiți canalicule dentinare. Acest sistem canalicular asigură comunicarea mediului oral cu pulpa dentară și invers, astfel că orice modificare a fluidului oral se transmite spre pulpă,
de cele mai multe ori ca senzație dureroasă, direct proporțională cu diametrul tubulilor, aspect deosebit de important în tratamentul sensibilității dentare.

Deoarece pacienții relatează durere după consumul unor alimente sau băuturi cu temperaturi extreme, acide (băuturi carbogazoase, citrice), în timpul periajului (mai ales dacă îl realizează imediat după ingestia alimentelor menționate), după consumul alimentelor dulci, mai ales în prezența unei plăci bacteriene destul de groase, este firesc să ne gândim că sensibilitatea dentară poate fi prevenită și diminuată dacă evităm acești stimuli nocivi și dacă ne îngrijim corect dinții acasă

canaliculi dentinariDin păcate, acest lucru nu este întotdeauna eficient și nici suficient. Tratamentul sensibilității dentinare trebuie să vizeze, de fapt, crearea unei bariere mecanice în calea stimulilor termici, chimici, biologici ce agresează pulpa dentară. Amintindu-ne de diametrul mare al tubilor dentinari de care vorbeam anterior, este evident că soluția imediată constă în reducerea sau obliterarea, pe cât posibil, a acestor căi de comunicare. Acest lucru este posibil prin depunerea unui strat mineral nou la suprafața smalțului sau cementului deficitar și chiar în interiorul canaliculelor dentinare.

O soluție inovatoare în acest sens, disponibilă pe piața din România la un preț accesibil sunt spumele topice remineralizante, care inhibă totodată procesele de demineralizare ale țesuturilor dure dentare, închizând canaliculele dentinare și tratând efectiv sensibilitatea dentară.

pasta remineralizareDe exemplu, un tratament recomandat de medicii stomatologi este GC Tooth Mousse, produs ce conține un complex brevetat, denumit RECALDENT. Acesta reprezintă un rezervor oricând la îndemână de ioni minerali sub formă de fosfopeptidă caseinică – fosfat amorf de calciu. Acești ioni sunt practic similari cu cei din smalț și dentină, reconstruind ca niște cărămizi structura dintelui. Formula unică a GC Tooth Mousse vine în diferite arome (căpșuni, vanilie, mentă, pepene galben, tutti frutti), pe placul oricărui pacient. Se poate aplica direct cu degetul, cu o periuță sau într-o gutieră, fiind o soluție rapidă și eficientă de diminuare a sensibilității dentare.

Pe lângă efectul de abolire a sensibilității dentare, spuma prezintă multiple alte beneficii:

  • remineralizare dinteeste ușor de folosit de orice categorie de pacienți, chiar și de către copii sau bătrâni, tot ce trebuie să faceți este să aplicați pe zonele cu probleme, după periajul obișnuit
  • este indicată inclusiv la femeile gravide și copii sub 6 ani (nu conține fluor)
  • acționează rapid, mențineți spuma pe dinți 3-5 minute și clătiți
  • ameliorează semnificativ durerea după detartraj
  •  vindecă (remineralizează) cariile incipiente (petele albe cretoase)
  • refac structura smalțului după tratamentul de albire sau după tratamentul ortodontic (îndepărtarea brackeților lasă în urmă zone vulnerabile la carie)

De menționat că, având în vedere complexarea ionilor minerali cu derivați de caseină, produsul este contraindicat persoanelor care au alergie la proteinele lactate și/sau hidroxibenzoați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *