Informatii generale

Cementul dentar (radicular)

Ce este cementul dentar ?

cementul dentar radicularÎmpreună cu dentina şi smalţul, cementul dentar formează triada principalelor ţesuturi ce alcătuiesc fiecare dinte. ( vezi „Anatomia dintelui” )

Cementul este un complex organo-mineral care acoperă rădăcina dintelui. Se întinde de la joncţiunea smalţ-cement până la nivelul apexului ( vârful rădăcinii dentare) şi pătrunde în porţiunea interioară a canalului principal radicular.

Este un ţesut neomogen, incomplet mineralizat şi prezintă o structură chimică foarte asemănătoare cu cea a osului, spre deosebire de care nu prezintă vase de sânge şi terminaţii nervoase.

Are caracteristici fizice diferite de care ale smalţului şi dentinei, culoarea caracteristică cementului este galben deschis iar duritatea este mai redusă decât cea a dentinei şi cu mult mai mică decât cea a smalţului, deci şi riscul de apariţie a cariei dentare este mai crescut la nivelul cementului radicular.

Permeabilitatea superioară celorlalte ţesuturi dure dentare ( smalţul şi dentină) favorizează efectuarea schimburilor metabolice cu ţesuturile învecinate dar, în acelaşi timp favorizează şi o invazie rapidă a bacteriilor incriminate de apariţia procesului carios.

Rolurile cementului dentar ( radicular)

  • ligamente parodontale si dentinaReprezinta substratul tisular indispensabil pentru ataşarea ligamentelor alveolo-dentare.Aceste ligamente au rolul de a uni rădăcina dintelui şi osul alveolar ( osul în care este susţinut dintele) într-o legătură flexibilă. Straturile de cement nou format se depun permanent pe suprafaţa radiculară peste cementul îmbătrânit, asigurând astfel păstrarea intactă a ligamentelor alveolo-dentare şi funcţia lor normal.
  • Dacă cementul s-ar găsi pe suprafaţa rădăcinei dentare, fixarea dintelui în alveolă prin intermediul acestor ligamente ar fi imposibilă deoarece acestea nu se pot fixa pe dentina radiculară ( strat imediat sub cement la nivelul rădăcinei).
  • În urma diferitelor procese de uzură dentară stratul de smalţ dentar se diminuează. Dacă acest deficit apărut odată cu înaintarea în vârstă nu ar fi compensat de o formare continuă de cement radicular funcţia aparatului dento-maxilar ar avea de suferit.
  • În acelaşi timp protejează rădăcina dintelui, structurile imediat sub cement: dentina şi prelungirile radiculare ale pulpei dentare ( nervul dintelui).
Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.