caria incipientaÎn mod normal, la nivelul dinţilor, pe lângă demineralizarea produsă din cauza unui proces carios, există si fenomenul de remineralizare care se poate produce in anumite condiţii. Leziunea carioasă iniţială, diagnosticată la timp si supusă unui tratament corect, se poate vindeca, intrucât aceasta reprezintă un fenomen reversibil. În cele ce urmează vom aborda diverse tehnici de detectie ale cariei dentare incipiente.

De obicei, diagnosticul de carie dentară se pune după ce medicul asociază examenul clinic cu cel radiologic. Cum leziunea carioasă este vizibilă doar în momentul în care a trecut de pragul reversibil, recomandăm câteva mijloace prin care aceasta poate fi detectată precoce.

Examenul radiologic reprezintă cea mai uzuală metodă complementară de diagnostic care vizează în principal decelarea cariilor de pe feţele proximale, loc restricţionat accesului şi vizibilităţii. Nu se recomandă folosirea metodei la scară largă deoarece nu se obţin imagini clare. Radiografia de tip bite-wing (cu film muşcat) este utilizată pentru depistarea cariilor de la nivelul dinţilor ambelor arcade dentare şi este considerată de mulţi medici si cercetători drept cel mai valoros instrument pentru depistarea leziunilor carioase de la nivelul substanţei dure dentare. De asemenea, aceleaşi studii arată că radiografia de tip bite-wing efectuată la nivelul dentiţiei de lapte este total lipsită de utilitate.

camera intraoralaCamera video intraorală este un dispozitiv de mici dimensiuni, ataşată unitului dentar şi prevăzută cu lumină proprie. Imaginea coroanelor dentare şi a altor structuri adiacente este proiectată pe un monitor, unde poate fi mărită si studiată îndeaproape. Imaginile surprinse pot fi stocate in memoria computerului pentru a putea fi comparate ulterior cu imagini ale aceloraşi dinţi, astfel verificându-se eficacitatea tratamentelor.

Transiluminarea suprafeţelor dentare sau sistemul FOTI este o metodă folosită încă din anii ’70 şi presupune iluminarea suplimentară prin fibră optică a dintelui presupus a fi cariat. Principiul ce stă la baza metodei este acela că smalţul cariat prezintă un indice mai scăzut de transparenţă comparativ cu smalţul sănătos. Studiile efectuate ulterior au demonstrat faptul că sistemul FOTI permite o diagnosticare superioară a leziunilor carioase incipiente de la nivel ocluzal, faţă de radiografia de tip bite-wing.

Caria dentara incipientaUn update al sistemului prezentat mai sus îl reprezintă metoda DIFOTI, care a fost aprobată de FDI pentru detectarea cariilor mai sus menţionate, dar şi a cariilor secundare, rezultate în urma unor tratamente restauratoare incorecte. Imaginile digitale obţinute prezintă o rezolutie si o fidelitate superioară, precum puteţi observa în imagnea din stânga.

Aceste patru metode sunt cele mai utilizate tehnici de depistare precoce a cariilor incipiente, de către medicii stomatologi din întreaga lume, de aceea, orice medic la care aţi apela, vă va cere sa efectuaţi cel puţin o radiografie la începutul oricărui tratament restaurativ. Mai există si alte metode complementare care merită enumerate şi pe care le vom analiza în ediţii ulterioare: măsurarea rezistenţei electrice a structurilor dure dentare, fluorescenţa laser, QLF (fluorescenţa laser cantitativă), radiaţiile infraroşii, ultrasunetele şi rezonanţa magnetică.

Tehnici de detectie ale cariei dentare incipiente