Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Mini-implantul dentar

implant vs. mini-implantCa şi implantul obişnuit, mini-implantul dentar reprezintă o metodă eficientă în cadrul unei reabilitări orale efectuată cu succes. În cele ce urmează vom analiza îndeaproape noţiunea de “mini-implant”, dar şi diferenţele dintre implanturile obişnuite si mini-implanturile dentare.

După cum spune şi denumirea, mini-implantul dentar este o piesă din titan cu diametrul cuprins intre 2-3 mm, mai mic decât un implant clasic ale carui dimensiuni sunt de minim 3 mm in diametru. Avantajul acestora este că sunt confecţionate dintr-un singur corp, iar partea lor activă este sub formă de bilă şi se află deasupra filetului. După cum vă daţi seama, una dintre cele două întrebuinţări ale mini-implantului dentar este de a servi la imbunătăţirea stabilităţii unei proteze dentare mobile, pe acea bilă fixându-se partea inferioară a protezei, printr-un mecanism asemănător unei capse.mini-implant

Cel de-al doilea rol al mini-implantului este acela de a servi ca modalitate de ancorare pentru aparatele ortodontice. Chiar dacă aparent această tehnică sună barbar, mai ales pentru un copil, mulţi specialişti ortodonţi recomandă acest mecanism de ancorare. Mini-implantul ortodontic, spre deosebire de celelalte mijloace auxiliare, oferă un suport osos în realizarea tratamentului, prevenind astfel unele mişcări dentare nedorite. De reţinut este faptul că mini-implantul dentar reprezintă un mijloc temporar de ancorare, iar pentru inserarea şi dezinserarea acestuia, intervenţia chirurgicală este mult mai usor de suportat de către pacientul tânar. La sfârşitul tratamentului ortodontic nu vor exista efecte secundare nocive la nivelul dinţilor sau gingiilor.mini-implant ortodontic

Spirala dublă a acestuia asigură o rapiditate şi o distribuţie optimă a forţelor în timpul inserării, dar şi după, în timpul mişcărilor masticatorii, conferindu-i o stabilitate mai eficientă. Corpul este confecţionat din titan pur 99%, acest lucru fiind un avantaj pentru rezistenţă dar şi pentru biocompatibilitate, care este crescută faţă de celelalte aliaje din titan.

Avantajul principal al acesui tip de implant este acela că poate fi folosit după doar câteva săptămâni, spre deosebire de implantul clasic ce necesita ca timp de osteointegrare aproape câteva luni. De asemenea, igiena trebuie să fie la fel de riguroasă in ambele cazuri. Periuţa si pasta de dinţi nu trebuie să lipsească din obiceiul pacientului, acesta efectuând un periaj eficient de cel puţin 2 ori pe zi.

Ceea ce este cel mai important de amintit,  mini-implantul dentar nu poate îndeplini rolul unui implant clasic, acesta neputând susţine incărcarea protetică a unei coroane dentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *