Informatii generale, Pacienti

Cum aleg pasta de dinti ?

pasta de dintiDe foarte multe ori ne găsim în faţa raionului de paste de dinţi întrebându-ne: ce pastă de dinţi îmi cumpăr de data aceasta? Care e cea mai buna? De ce sunt atât de multe tipuri de paste de dinţi?

Îndepărtarea plăcii bacteriene este imperioasă unei igiene orale corespunzătoare.

Unele persoane prezintă o depunere mai rapidă de săruri minerale pe suprafaţa dentară, în special în zona grupului frontal inferior, ceea ce favorizează depunerea rapidă de tartru.

Fie datorită retracţiilor gingivale, fie datorită unei hipersensibilităţi personale, fie datorită prezenţei dentinei la suprafaţa dentară, unele persoane prezintă o sensibilitate dentară crescută.

Albirea dentară este foarte căutată în zilele noastre şi se încearcă prin diferite metode, inclusiv prin folosirea pastelor de dinţi. Trebuie menţionat că aceste paste de dinţi nu au un efect intrinsec de albire al dinţilor, ci datorită abrazivităţii mai crescute îndepărtează pigmentaţiile exogene. Dintele îşi va păstra culoarea naturală.

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care există diverse tipuri de pastă de dinţi (http://www.doctoruldedinti.info/tipuri-de-paste-de-dinti/), în funcţie de cerinţele şi nevoile fiecărei persoane:

 • Pastele de dinţi prevenţie antiplacă;
 • Pastele de dinţi antitartru;
 • Pastele de dinţi desensibilizante;
 • Pastele de dinţi pentru albire;
 • Pastele de dinţi pentru copii;
 • Pastele de dinţi cu ingrediente naturale.

Calităţile pe care o pastă de dinţi trebuie să le deţină pentru a avea eficienţă maximă sunt următoarele:

 • paste de dintiSă conţină fluor. Deşi acest subiect este foarte controversat, utilizarea fluorului în cantităţi mici este dovedită a fi eficientă, fără dăunarea sănătăţii. Din anii ’50 ADA (American Dental Association) a aprobat folosirea fluorului în compoziţia pastei de dinţi; http://www.doctoruldedinti.info/despre-fluorizare-si-aparita-scandaloasa-a-fluorului-in-medicina-dentara/
 • Să conţină un agent antibacterian. Acesta este primul criteriu pe care o pastă de dinţi trebuie să îl îndeplinească: să îndepărteze placa bacteriană pentru a preveni cariile şi boala parodontală;
 • Să conţină agenţi adiţionali specifici problemelor fiecărei persoane. Unii pacienţi prezintă probleme de hipersensibilitate, alţii doresc să îşi păstreze dinţii cât mai albi, alţii au probleme cu tartrul. Copiii nu pot folosi paste de dinţi pe care le folosesc adulţii datorită compoziţiei acestora, astfel că vor necesita de paste de dinţi special concepute pentru ei;
 • Să prezinte un grad de abrazivitate scăzut. Utilizarea unei paste de dinţi cu un grad de abrazivitate crescut pe timp îndelungat este dăunătoare smalţului dentar;
 • Să fie depozitată într-un tub de plastic. Înaintea ceui de-al doilea război mondial pastele de dinţi se ţineau în tuburi de plumb, dar ulterior s-a observat un amestec al acestuia cu pasta de dinţi, cauzând diverse boli şi putând duce chiar la deces.

Nu există pastă de dinţi perfectă. La alegerea pastei de dinţi trebuie urmărită rezolvarea problemelor dentare personale şi astfel ales tipul cel mai benefic pentru noi. Un consult în cabinetul dentar ne va lămuri asupra acestui lucru. Tipul pastei de dinţi trebuie alternat pentru o eficacitate crescută.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *