O mare parte dintre pacienţii care calcă pragul unui cabinet stomatologic sunt înspăimântaţi de „scoaterea nervului” şi celebrul tratament de canal, care în cazul unui eşec de tratament poate cauza dureri. Microscopul endodontic, apex locator-ul şi sistemul rotativ de lărgire a canalului sunt principalele mijloace tehnologice prin care succesul unui tratament endodontic creşte de la 50-60% până la 90%.
Microscopul endodontic este de fapt un aparat pe care medicul îl poate folosi pentru manopera mai multor tratamente stomatologice, însă acesta a căpătat în ultimii ani o mai mare amploare în cazul endodonţiei şi de aceea denumirea de microscop operator s-a transformat în microscop endodontic. Cu ajutorul acestuia, medicul poate vizualiza detalii care nu se pot observa cu ochiul liber şi astfel pacientul poate beneficia de salvarea unor dinţi care în mod normal ar fi putut fi pierduţi prin extracţie. Puterea de mărire este de peste 20x şi datorită acestui fapt obturaţia de canal va putea fi efectuată rapid şi corect, redând astfel funcţionalitatea dintelui respectiv şi scutind pacientul de suferinţă în cazul unor viitoare complicaţii, ca de exemplu formarea unui chist radicular a cărui îndepărtare necesită o rezecţie apicală.
Datorită tehnnologiei de ultimă generaţie, microscopul endodontic ajută considerabil medicul prin sistemul de iluminare care nu creează umbre şi care în acelaşi timp este orientat în direcţia în care priveşte operatorul. Printr-o cameră încorporată, imaginile pot fi proiectate pe un monitor şi astfel pacientul va putea vizualiza şi înşelege mult mai bine etapele tratamentului. Cu ajutorul microscopului endodontic se pot efectua o serie de tratamente, cum ar fi:
- identificarea orificiilor de intrare în canale
- identificarea canalelor suplimentare
- identificarea canalelor calcificate
- refacerea tratamentelor de canal incorecte
- identificarea perforatiilor radiculare şi refacerea acestora
- identificarea şi îndepărtarea acelor rupte din canal
Utilizarea microscopului endodontic va impune izolarea dintelui cu digă şi folosirea oglinzii dentare, deoarece vederea directă în canal este dificilă, iar în majoritatea cazurilor medicul lucrează prin vedere indirectă. Dacă diga dentară nu este folosită sau este adaptată incorect, atunci oglinda se va aburi frecvent când pacientul respiră şi tratamentul va fi îngreunat.
Parerile medicilor stomatologi care au trecut la noua tehnică de lucru la microscop sunt foarte entuziaste. Aceştia mărturisesc o scădere a oboselii oculare, psihice şi a afecţiunilor scheletale, beneficiind de o îmbunătăţire considerabilă a calităţii vieţii.
Alături de dispozitivele necesare dotării minime ale unui cabinet stomatologic, microscopul endodontic va îmbunătăţi rata de succes a tratamentelor şi va creşte încrederea medicului pentru abordarea unor cazuri cu un grad ridicat de complexitate.