Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Diga

Pregătirea corespunzătoare a câmpului operator în vederea realizării corecte a unor manopere stomatologice este întotdeauna obligatorie. O parte a acestei pregătiri o reprezintă controlul umidităţii, care se poate realiza prin două tehnici principale: metoda absorbantă şi metoda izolantă – diga.diga
Metoda izolantă se realizează prin utilizarea digii dentare. Aceasta are următoarele avantaje: control eficient al umidităţii în timpul actului operator, creşterea vizibilităţii medicului, prevenirea înghiţirii sau aspirării diverselor ace sau instrumente stomatologice, protejarea mucoasei, etc.

Materialele necesare pentru izolarea cu diga dentară sunt următoarele:
Folie elastică, cadrul de susţinere a foliei, cleşte perforator, cleme dentare, pensă pentru aplicarea clemei şi instrumentar auxiliar.
Anterior aplicării se va executa igienizarea zonei şi anestezia prin tehnica corespunzătoare. Apoi se vor respecta următorii paşi:

  • Alegerea foliei şi perforarea acesteia în dreptul dinţilor aleşi 
  • Lubrefierea buzelor şi a perforaţiilor foliei 
  • Aplicarea propriu-zisă 
  • Verificarea stabilităţii clemei 
  • Adaptarea foliei interdentar 
  • Aplicarea componentelor auxiliare şi a aspiratorului de salivă

Folia elastică 
Din cauciuc natural sau în cazul pacienţilor cu alergie la latex, acestea pot fi confecţionate din elastomeri de sinteză. Pentru zona frontală, folia este marcată cu + pentru dinţii maxilari şi – pentru cei mandibulari, pe când pentru zona laterală, folia este asimetrică şi prezintă marcaje pentru arcade. Foliile mai diferă în funcţie de grosimea acestora. Vom alege o folie groasă pentru manoperele ce necesită protecţie crescută, iar o folie subţire este de elecţie atunci când dorim să utilizăm şi alte materiale, cum ar fi tratamentul cariei dentare.

CLICK AICI pentru a achizitiona kitul complet de aplicare a foliei de diga la pretul promotional Doctorul de Dinti!

Cadrul de susţinere 
Poate fi confecţionat din metal sau plastic şi poate prezenta diferite forme cum ar fi: “U”, inelar, ovalar, etc.

Clemele 
Confecţionate din material plastic sau inox, au rol de menţinere a foliei elastice în zona de întâlnire a dintelui cu gingia (coletul clinic), menţinând şi o retracţie gingivală mecanică. Aceasta este alcătuită din arc şi braţe
Arcul uneşte braţele, mentinandu-le în tensiune la nivelul coletului clinic. Majoritatea clemelor prezintă un singur braţ, dar există şi cleme cu două (cleme fluture), precum cele pentru dinţii frontali.
Braţele sunt porţiunile orizontale care prezintă un platou cu orificii de prindere a pensei aplicatoare de clemă, aripioare cu rol de menţinere a foliei elastice şi pinteni cu rol de adaptare a foliei.
Majoritatea clemelor utilizate în tratamentul cariei dentare nu prezintă aripioare şi nici pinteni.

Pensă aplicatoare de clemă diga2
Aceasta prezintă un cap activ pentru prinderea clemei, care se va articula cu orificiile mai sus menţionate, două braţe pentru priză şi un inel pentru blocarea acestora într-o anumită poziţie. După aplicarea clemei la nivelul dintelui, inelul de blocaj va fi mobilizat, porţiunile active sunt scoase din orificiile clemei, iar braţele cleştelui se vor apropia.

Cleştele perforator 
Este utilizat pentru realizarea orificiilor la nivelul foliilor care nu prezintă proeminenţe de marcaj. Orificiile se vor realiza cu ajutorul şablonului de ghidaj.

Instrumentarul auxiliar este alcătuit din şerveţele absorbante, pene elastice, aţă dentară pentru adaptare interdentară şi ligaturi, şablon de ghidaj, separatoare şi aspirator de salivă.

Cu toate acestea, aplicarea metodei izolante prin diga este dificil de realizat în cazul molarilor de minte, dinţilor insuficient erupţi şi mai ales la pacienţii care prezintă boli neuropsihice sau astm.
Medicii care aleg această metodă se vor bucura de o mai bună ergonomie în cazul tratamentului cariei dentare cât şi de ergonomia în endodonţie.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *