Aparatul dentar este o soluţie pentru mulţi pacienţi care îşi doresc dinţi frumoşi şi aliniaţi. În ultima perioadă din ce în ce mai multe persoane de diferite vârste poartă aparat dentar. Fie că sunteţi purtător de aparat dentar, sau urmează să purtaţi, este necesar să cunoaşteţi câteva lucruri despre îngrijirea dintilor cu aparat dentar.

alcatuire aparat dentar

Ingrijrea dintilor cu aparat dentar poate fi o problema, deoarece aceştia au nevoie de atenţie deosebită pentru că între toate componentele aparatului dentar: bracketii, arcurile, elasticele, se creează mici spaţii care captează mâncarea şi aceasta crează un mediu favorabil pentru dezvoltarea plăcii bacteriene şi totodată împiedică înlăturarea particulelor de mâncare dintre dinţi.

               Este recomandat să se efectueze periajul după fiecare masă, inclusiv după gustări. Pentru periaj se recomandă utilizarea periuţelor ortodontice(prezintă un şanţ central), şi a celor interdentare(conice sau cilindrice), special concepute pentru curăţarea dinţilor cu aparat dentar.periuta interdentara

Apa de gură curăţă şi restul cavităţii bucale, nu numai dinţii, şi deoarece dinţii purtătorilor de aparat dentar sunt predispuşi la apariţia cariilor dentare, este recomandată utilizarea unei ape de gură ce conţine fluoruri şi clorhexidină, astfel aceasta nu va curăţa numai cavitatea orală, ci va şi proteja dinţii chimic de atacul bacteriilor care determină apariţia cariilor dentare.

Curăţatul cu aţă dentară poate fi  enervant şi necesită mai mult timp, dar este extrem de important. Există însă soluţii şi pentru acest lucru: Aţa dentară special concepută pentru purtătorii de aparat dentar, care prezintă un capăt ca un ac, ce face mai uşor accesul printre dinţi şi arcul ortodontic. Aţa dentară trebuie folosită zilnic, deoarece aceasta completează periajul, curăţând în profunzime. Trebuie să aveţi grijă să nu lezaţi gingia, deoarece prin lezarea papilei aceasta poate determina retracţia gingivală. 

 

dus bucal

Duşul bucal poate fi o soluţie, deoarece acesta foloseşte un jet de apă la presiune mare pentru a înlătura toate particulele rămase între dinţi. El practic înlocuieşte aţa dentară, curăţând toate particulele rămase in spaţiile dintre dinţi. Este adevărat că este destul de scump, însă este o alternativă foarte practică pentru cei ce sunt mai „leneşi” şi cărora nu le place să folosească aţa dentară, sau pentru cei ce îşi doresc să aibă dinţii cu adevărat curaţi.

Nu trebuie neglijat nici retainer-ul (dacă acesta există) din perioada de contenţie . El trebuie curăţat după fiecare folosire, cu apă rece sau călduţă Nu fierbintedeoarece acesta se poate degrada foarte uşor. Curaţaţi-l cu o periuţă de dinţi veche, pe care nu o mai folosiţi, şi nu folosiţi pasta de dinţi deoarece aceasta conţine particule abrazive care pot degrada retainer-ul. Este recomandată curăţarea acestuia în profunzime, pentru a înlătura bacteriile, şi pentru aceasta pot fi folosite pastilele folosite de către purtătorii de proteză totală necimentată. Retainer-ul se lasă într-un pahar cu apă în care s-a dizolvat o astfel de pilulă.

Indiferent de cât de complicată poate părea îngrijirea dinţilor cu aparat dentar, nu trebuie neglijată, pentru că doar aşa pot fi evitate problemele la care sunt expuşi purtătorii de aparat dentar.