Dacă ați purtat un aparat dentar o anumită perioadă de timp, probabil medicul ortodont v-a adus deja la cunoștiință că, la finalul tratamentului, va fi nevoie de aplicarea unor dispozitive speciale (retainere), care să mențină rezultatele obținute cu efort și răbdare. Aceste se vor purta, la indicația medicului, o perioadă variabilă de timp, uneori toată viața.

Ce este contenția?

aparatContenția ortodontică reprezintă ansamblul procedurilor și dispozitivelor care au rolul de a se opune tendinței naturale a dinților de a reveni în poziția de dinaintea tratamentului ortodontic, adică într-o ocluzie dentară defectuoasă. Scopul acestei proceduri este deci, de a preveni recidiva malocluziei, menținând dinții în poziția corectă o anumită perioadă de timp, până când țesuturile aparatului dento-maxilar se adaptează noilor condiții din cavitatea orală.

Componente aparat dentarPrincipiile contenției:

Tratamentul post-ortodontic prin contenție are câteva principii de bază ce trebuie negreșit respectate.

În primul rând, contenția se va realiza imediat după îndepărtarea brakeților, primele 5 ore fiind extrem de importante, deoarece s-a constatat că, în lipsa ei, mișcarea dinților este maximă la 2 ore.

În al doilea rând, contenția trebuie să fie ”inteligentă”, adaptată la malocluzia inițială, iar forțele aplicate să continue acțiunea celor exercitate de arcul aparatului ortodontic (citiți Cum funcționează aparatul dentar)

contentie fixaÎn al treilea rând, contenția va fi, pe cât posibil, fixă,  în funcție și de dorința pacientului. O contenție efectuată cu sisteme mobilizabile nu este la fel de eficientă ca una fixă, iar intermitențele sunt frecvente, de obicei din pricina necomplianței pacientului. Trebuie să va reamintesc că tratamentul ortodontic este un tratament de durată, iar succesul lui depinde în foarte mare măsură de răbdarea și voința dumneavoastră!

Nu în ultimul rând, contenția este o procedură îndelungată, până la atingerea obiectivelor principale: terminarea creșterii viscerocraniului (oasele feței), obținerea unui echilibru muscular și ocluzal.

Există anumiți factori care influențează negativ rezultatele procesului de contenție și trebuie atent monitorizați de medicul ortodont.

molar de minte inclusDe exemplu, erupția molarului de minte poate deplasa niște dinți perfect aliniați, în ciuda unei terapii corecte, împingând dinții atât la nivelul coroanei (în lipsa spațiului suficient pe arcadă), dar și la nivelul rădăcinilor (în cazul molarului de minte inclus).

Viteza instituirii terapiei de retenție este, cum spuneam mai sus, esențială și dictează rezultatul favorabil, urgența fiind cu atât mai mare cu cât există dinți rotați în statusul dentar antecedent al pacientului.

Echilibrul planului de ocluzie este extrem de important deoarece, în pofida unui aspect estetic satisfăcător, un dezechilibru la acest nivel va determina un tonus muscular deficitar, favorizând recidiva malocluziei.

O incongruență dento-alveolară ce se traduce printr-o relație inversă între dimensiunea maxilarelor și a dinților (maxilare mici/dinți voluminoși sau maxilare dezvoltate/dinți mici) este o cauză frecventă a eșecului terapiei de contenție (citește și Anomalii dentare de volum)

Cele mai utilizate modalități de contenție sunt, în prezent, dispozitivele fixe și cele mobilizabile.

  1. contentia ortodonticaDispozitivele fixe sunt de tipul arcurilor sau atelelor linguale, confecționate din aliaje metalice, care se cimentează cu material compozit pe fața orală (din spate) a dinților, împiedicând migrarea lor. Se aplică, de regulă, pe arcada inferioară și au avantajul de a fi extrem de confortabile, pot fi folosite în cazul unor pacienți mai puțin complianți la terapie, care trebuie să se prezinte la un control de rutină la 6-8 săptămâni. Dezavantajul este că retenționează alimente, placă bacteriană și tartru, deci igiena orală trebuie să fie impecabilă pentru a evita eventuale complicații (carii dentare, parodontopatii).
  2. retainerDispozitivele mobile se aseamănă foarte mult cu aparatele dentare mobile, fiind alcătuite dintr-o placă palatinală din material plastic și arcuri și croșete metalice prin care se ancorează pe dinți. Un alt tip de retainer mobil se aseamănă, practic, cu gutierele folosite în tratamentul bruxismului. Acestea se îndepărtează de obicei, în timpul mesei.

aparat contentieAvantajul principal este că, pe lângă menținerea rezultatului, pot corecta recidive minore prin simpla activare a arcului/croșetelor de către medicul ortodont. De asemenea, sunt utile în special pentru arcada maxilară. Inconvenientul major este lipsa de motivație a pacientului care, după un timp, încetează să mai poarte retainerul. Pe lângă aceasta, există un risc minor de carie la nivelul sistemelor de ancorare pe dinți (croșetele metalice).

În concluzie, contenția este o etapă extrem de importantă pentru succesul global al tratamentului ortodontic și, oricât de anevoios ar părea drumul până la o dantură perfectă, satisfacția finală este inegalabilă.