Cum sa ne protejam dantura pe vremea calda„Zâmbetul este o carte de vizită, tocmai de aceea trebuie să avem mare grijă de el şi să ştim mereu la ce pericole îl expunem. Hipersesibilitatea dinţilor pe durata verii poate fi prevenită şi tratată. Dacă situaţia persistă medicul stomatolog poate recomanda tratamente profesionale pe bază de produse desensibilizante precum geluri şi soluţii speciale.”

Din cauza temperaturilor ridicate, băuturile reci sau cu gheaţă sunt la mare căutare vara. Pentru a-ţi proteja dantura savurează-le cu paiul.

Odată cu venirea verii există tentaţia de a te răcori cu o limonadă, un ceai cu gheaţă, băuturi carbogazoase reci, fresh-uri, mai ales din
citrice sau chiar apă direct din frigider. Medicii stomatologi atenţionează că expunerea bruscă la rece este un factor de durere dentară şi duce în timp la distrugerea smalţului. Deşi poate greu de crezut, acest lucru poate fi prevenit uşor prin simplă folosire a unui pai atunci când savurezi una din băuturile mai sus menţionate.

Cum să menţinem o dantură sănătoasă?

Este indicat să-ţi clăteşti gura sau chiar să te speli pe dinţi după ingerarea unei băuturi reci. Trebuie ţinut cont de faptul că, odată distrus smalţul nu se mai reface.

  • Pasta de dinţi cu nitrat de potasiu şi apa de gura cu un conţinut ridicat de fluor ajuta la tratarea dinţilor sensibili. Dacă neplăcerile continuă după câteva săptămâni de folosire apelează la un medic stomatolog.
  • Alimentaţia are şi ea un rol important în menţinerea unei danturi sănătoase. Evită pe cât posibil prăjelile şi dulciurile, dar şi alternanţa rece-cald.
  • ata de dintiÎncearcă un tratament pentru desensibilizarea dinţilor. Se realizează uşor prin aplicarea unui gel cu fluoruri pe suprafaţa dinţilor. Efectul durează aproximativ doi ani.
  • Renunţă la obiceiurile proaste precum rosul unghiilor, scrâşnitul dinţilor, ţinutul scobitorilor între dinţi sau rosul creionelor. Toate duc, în timp la uzura danturii.
  • Spălă-te pe dinţi după fiecare masă şi nu uită să foloseşti aţa dentară.

Alimente ce dăunează danturii noastre:

Anumite alimente pot ajuta la deteriorarea danturii tale. Chiar dacă nu putem renunţa la tot ceea ce este interzis este bine să nu se exagereze cu consumul anumitor produse precum:

1. covrigi şi biscuiţi – se lipesc de dinţi şi astfel resturile pătrund în spaţiile interdentare ori sub gingii;
2. popcornul, alunele, fisticul – sunt tari şi pot strica smalţul;
3. oţetul folosit adesea la salate distruge smalţul, la fel şi lămâile şi portocalele.

Ai grijă:

Pe lângă distrugerea smalţului, expunerea la băuturi foarte reci este dăunătoare dinţilor şi pentru că, de cele mai multe ori acestea au un aport important de zahăr. Prin urmare, băuturile cariogene (responsabile de apariţia cariilor) nu trebuie să aibă contact prelungit cu suprafaţa dentară. Dacă nu se poate renunţă la ele este mult mai indicat ca acestea să fie consumate în timpul meselor şi nu după deoarece îşi mai pierd din putere. În special, copiii trebuie feriţi de astfel de băuturi pentru că au smaltul dinţilor în formare.