durere de dintiDurerea de dinti este acceptata de majoritatea oamenilor ca cea mai grea , intensa si apasatoare durere experimentata de-a lungul vietii , o durere cu greu indurata ce  provoaca  inconfort fizic dar care poate, in acelasi timp, afecta si  capacitatea  de a te concentra sau chiar rationaliza corect. Nu sunt putine cazurile in care persoane cu acest tip de durere recurg la mijloace extreme pentru a o inlatura.

 Cum si de ce apare ?

Cu toate ca poate varia ca si intensitate, durerea de dinti apare datorita acelorasi circumstante  si anume expunerea fibrelor nervoase din interiorul sau din jurul dintelui  la stimuli ce le irita. Cel mai frecvent apare datorita inflamarii pulpei dentare sau “nervul” dupa numele sau popular , adica elementele ce alcatuiesc interiorul dintelui ( fibre nervoase si vase de sange in principal). Acest “nerv” este situat in camera pulpara , o cavitate din interiorul dintelui, inchisa, care nu isi poate modifica volumul ( neexpansibila) si care nu comunica decat printr-un mic orificiu aflat in varful radacinilor dentare prin care intra si ies vase si fibre nervoase. In timpul inflamatiei, la nivelul pulpei dentare, creste aportul de sange iar “nervul” nostru se va umfla , exercitand astfel o presiune asupra fibrelor nervoase ce il contin , ducand la aparitia acelei dureri monotone dar simultan intensa.

b

Durerea de dinti mai poate aparea din diverse cauze cum ar fi :

 • carii , in decursul carora fibre nervoase sau intregul “nerv” ce este inca viu sunt expusi la diferiti stimuli din exteriorul dintelui datorita pierderii de smalt , cel din urma reprezentand invelisul protector al dintelui ;
 • traumatisme in urma carora rezulta dinti fracturati sau pierderea dintelui in totalitate;
 • luxatii (afectarea ligamentelor ce sustin dintele in alveola-parodontiul);
 • abcese sau ulceratii aparute la nivelul gingiei din diferite motive sau durere resimtita de copiii a caror dinti erup.

Datorita numeroaselor terminatii nervoase din interiorul si din jurul dintelui durerea poate iradia creand astfel confuzie in ceea ce priveste locul de provenienta al acesteia  ajungand  chiar pana la dureri confuze ce implica articulatia tomporo-mandibulara  sau la dureri de cap.

Cum scap de ea ?

Cel mai indicat ,desigur,  este vizita la stomatolog indiferent de cauza aparitiei durerilor de dinti dar pot exista momente cand aceasta vizita trebuie amanata din diferite motive.

cAvand in vedere cel mai frecvent motiv al aparitiei si anume inflamatia, este indicat orice tip de anti-inflamator ce va avea efect cat mai rapid; cele mai utilizate sunt antiinflamatoarele nesteroidiane si cele care contin acetaminofen (cum este paracetamolul). In aceasta categorie se mai incadreaza aspirina ,diclofenacul, ibuprofenul, piroxicalmul etc. Unul dintre cele mai folosite, datorita rezultatelor imediate, este Ketonal forte.  Raspunsul fiecarei persoane la un anumit calmant este diferit ; in cazul unora durerea poate fi ameliorata iar in cazul altora acesta va persista.  indiferent de tratamentul medicamentos  ales nu se va exagera cu supradoze ci se va apela la alt tip de medicament . In unele situatii, cand a avut loc infectia dintelui, tratamentul cel mai eficient este cel cu antibiotice , medicament care dupa cum bine stim nu mai poate fi achizitionat decat cu reteta prescrisa de un specialist.

Probabil datorita fricii de stomatolog si a ingeniozitatii, oamenii au tot experimentat diferite metode de a combate aceasta durere, astfel au aparut diferite remedii  naturiste care ar putea sau nu sa functioneze :

d

 •  Cuisoarele  : au fost folosite pentru beneficiile aduse in medicina de mult timp; in unele tari faceau parte din igiena dentara pentru a mentine dintii sanatosi dar si pentru proprietatile acestora de a calma durerile. Se musca / mesteca  cuisoarele cu dintele afectat sau se foloseste ulei de cuisoare care se aplica pe zona care provoaca durere. Alt motiv pt care se folosesc cuisoarele este continutul bogat al acestora in flavonoide , compusi chimici care au capacitatea de a omora microbi si de a previni inflamatia , ceea ce este benefic in cazul unei dureri dentare.
 •  Menta este foarte cunoscuta pentru efectele sale calmante si pentru senzatia de prospetime care o insoteste; o apa de gura cu o concentratie mare de mentol  sau aplicarea unei paste de dinti foarte mentolata pe dintele afectatat poate ajuta.
 •  Alcoolul a fost unul dintre primele anestezice folosite; in cazul unei dureri de dinti o inghititura de whisky sau orice bautura cu un procent crescut de alcool poate calma pe moment senzatia de durere.
 •  In cazul unei infectii, o compresa rece sau clatirea gurii cu apa rece va calma durerea.
 •  Aplicarea locala a unor plante sau extract ale acestora , cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatoare cum este ghimbirul , extractul de salcie alba , boswellia etc
 •  O cantitate mare de sare dizolvata in apa cu care se clateste gura de cateva ori da rezultate in unele cazuri.
 •  Alte tipuri de substante naturiste, care aplicate local pot calma durerea, sunt: extractul de migdale, extractul de vanilie , uleiul de oregano, usturoiul , ceapa, fruza de patlagina sau o felie de castravete.

Trebuie retinut ca orice remediu folosit pentru calmarea durerii de dinti este unul temporar ,durerea va recidiva mai devreme sau mai tarziu daca dintele nu este tratat corespunzator de un dentist.