profilaxie dentaraCheia pentru obţinerea sănătăţii dentare şi menţinerea cât mai îndelungată a tratamentelor stomatologice  efectuate este reprezentată de colaborarea eficientă dintre medicul dentist şi pacient, care trebuie să înţeleagă importanţa igienei dentare riguroase şi metodelor de autoîngrijire individualizate pentru fiecare caz în parte. Perioada de 6 luni recomandată  pentru efectuarea unui control stomatologic de rutină se poate dovedi, în anumite situaţii, prea lungă pentru descoperirea afecţiunilor dento-parodontale în stadiile lor incipiente. Prin urmare, evaluarea  individuală a statusului sănătăţii dentare este o recomandare puternică pentru toţi pacienţii, indiferent de istoricul dentar. Avantajele  acestei autoevaluări constau în păstrarea dinţilor naturali cât mai mult timp pe arcadele dentare şi ieftinirea tratamentelor stomatologice.

Inspecţia dinţilor trebuie realizată în fiecare zi, cu sau fără ajutorul unei oglinzi dentare.

Ce urmărim în timpul inspecţiei?

Pigmentări, cauzate de numeroşi factori: fumat, coloranţi alimentari, băuturi, depulpari dentare, dezvoltări imperfecte ale dinţilor, tetraciclină, obturaţiile de amalgam. Acestea pot fi îndepărtate printr-un periaj corect , asociat cu mijloace auxiliare de igienă dentară (aţă dentară, ape de gură) sau prin metode efectuate în cabinetul de medicină dentară (periaj profesional, albiri dentare).

indice placa bacterianaPlaca bacteriană se formează continuu pe suprafaţa dinţilor şi nu se poate îndepărta decât prin periaj dentar.  Igiena  dentară  defectuoasă duce la formarea plăcii bacteriene mature şi apariţia cariei şi bolii parodontale. Pentru evaluarea nivelului de colonizare bacteriană  putem folosi revelatorii de placă bacteriană . Aceştia se găsesc sub formă de soluţii, drajeuri sau comprimate şi colorează placa bacteriană restantă pe suprafeţele dentare la nivelul cărora periajul s-a efectuat incorect.

Carii dentare. Descoperite în stadii precoce, sub aspectul de pată albă cretoasă, se pot stopa din evoluţie printr-un simplu procedeu de remineralizare. Lăsate să evolueze, pot declanşa dureri neplăcute şi vor necesita manopere stomatologice mai complexe, cum ar fi obturaţiile coronare, uneori complicaţiile fiind atât de grave încât devin necesare depulpari dentare.

Dinţi fracturati. Fracturile, în principiu, impun prezentarea de urgenţă  în cabinetul stomatologic pentru restaurarea morfologiei dintelui.Expunerea dentinei la mediul bucal colonizat cu bacterii permite infectarea acesteia, cu posibilitatea apariţiei complicaţiilor.

gingivitaDinţi mobili. În mod normal, dinţii prezintă un mic grad de mobilitate, necesar adaptării la forţele ocluzale exercitate în timpul masticaţiei.Atunci când dinţii prezintă o mobilitate accentuată, putem suspecta apariţia bolii parodontale, care poate evolua cu pierderea danturii.De asemenea, mobilitatea dentară apărută în urma unui traumatism necesită prezentarea de urgenţă la medicul stomatolog.

Gingiile  sănătoase sunt de culoare roz deschis, au un contur neted şi aspect de “coajă de portocală”. Semnele de îmbolnăvire gingivală pot fi: gingie de culoare roşie, inflamată, gingie dureroasă ( la periajul dentar),  sângerări în timpul periajului, retracţii gingivale cu descoperirea rădăcinii dentare.

 

Întreţinerea sănătăţii dentare se realizează prin următoarele mijloace: 

  • Periaj dentar manual sau electric
  • Periuţe interdentare
  • Peria pentru limba
  • Folosirea aţei dentare
  • Clătirea cu apă de gură

Cu cât populaţia este mai receptivă la măsurile de igienă orală zilnică şi posibilităţile de îmbolnăvire rezultate în urma nerespectării igienei, cu atât frecvenţa bolilor aparatului dento-maxilar va scădea direct proporţional. Nu trebuie uitat faptul că sănătatea orală este în strânsă dependenţă  cu starea de sănătate generală a întregului organism.