Printre  alimentele care au dovedit efecte benefice incontestabile asupra menţinerii sănătăţii şi integrităţii dinţilor  se numără, conform ultimelor cercetări în domeniu, şi gustoasa brânză obţinută prin fermenbranza, aliatul dintilor sanatositarea laptelui. Dacă laptele sau iaurtul neîndulcit nu reuşesc să modifice în vreun fel valorile ph-ului oral, brânza are acest potenţial, ridicând ph-ul la doar câteva minute de la consumul acesteia.  Modul în care brânza reuşeşte să influenţeze sănătatea dinţilor este foarte simplu: prin mestecarea unei bucăţi de brânză sau caşcaval ( orice varietate ) la sfârşitul unei mese, se formează la suprafaţa structurilor
dure dentare o peliculă cu capacitate protectoare faţă de variaţiile de ph ale mediului oral. Pentru ca suprafeţele dure să fie acoperite în totalitate este necesar că bucata de brânză să nu fie înghiţită imediat ci să fie mestecată şi menţinută la nivelul cavităţii bucale un timp suficient. Un rol important îl au şi lipidele conţinute în brânza respectivă, care favorizează aderarea peliculei la suprafaţa dinţilor. Odată formată, pelicula aderentă realizează o barieră protectoare, care izolează structurile dentare de ph-ul acid din mediul oral, până când acesta va fi neutralizat de sistemele tampon salivare.

Ph-ul oral trebuie menţinut constant la valori mai mari de 5,5- acesta reprezentând pragul critic la care se initieaza fenombranza2enele de demineralizare a smalţului la adult (la copil, smalţul este imatur, şi mai vulnerabil şi acest lucru se petrece în jurul valorii de 6 al ph-ului).  Alţi constituenţi importanţi continuti în brânza de orice fel sunt fosfaţii. Aceştia sunt substanţe cu capacitate de neutralizare a acizilor rezultaţi din metabolismul plăcii bacteriene şi, astfel, au un rol protector semnificativ, împiedicând demineralizarea structurilor dure dentare. Prin conţinutul bogat în vitamine esenţiale  A şi D, calciu şi proteine de bună calitate, brânza susţine sănătatea, nu doar a dinţilor, ci a întregului sistem osos, prevenind afecţiuni grave, precum osteoporoza, şi întărind sistemul imun al organismului.

Rolul principal în lupta împotriva cariilor revine mijloacelor de igienă orală care trebuie efectuate corect şi complet zilnic: periajul dentar (cel puţin de două ori pe zi), curăţirea spaţiilor intata de dintierdentare cu aţa dentară şi utilizarea apei de gură. Dacă se întâmplă ca după o masă să nu putem realiza curăţirea dinţilor prin nici unul din aceste mijloace, atunci vom recurge la guma de mestecat fără zahăr sau la alimente, precum frunctele şi legumele crude, brânza, alunele, nucile care au capacitatea de a neutraliza ph-ul oral prin stimularea secretiei salivare.

Aşadar, dacă vrei să ai dinţi sănătoşi şi să ajuţi la prevenirea cariilor dentare  iată un alt obicei pe care ai putea să ţi-l însuşeşti de azi: savurează la sfâşitul  mesei o bucată din brânză ta preferată!