Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Apa de gura cu listerina

apa cu listerinaApa de gură cu listerină este a fost prima apă de gură comercializată din lume, fiind la dispoziția consumatorilor din Statele Unite ale Americii încă din 1915. Inițial, formula care alcătuiește listerina a fost concepută cu scopul de a steriliza instrumentele chirurgicale. Ulterior, campaniile de marketing agresive au convins masele că listerina are beneficii multiple, afirmând că poate fi folosită ca tratament pentru gonoree, că ameliorează simptomele gripei precum durerile de gât sau chiar le poate preveni, că aplicată pe scalp (pielea capului) tratează și previne mătreața de cauză infecțioasă.

Desigur, toate aceste efecte aproape miraculoase care descriau listerina ca un produs multipotent s-au dovedit, în cele din urmă, reclame mincinoase ale unui produs supraestimat, dar extrem de îndrăgit și creditat de către consumatori.

Sigurul beneficiu al listerinei, pentru care a rezistat pe piață de aproape 100 de ani, este efectul antiseptic dovedit la nivelul cavității bucale, fiind extrem de eficientă în combaterea și controlul plăcii bacteriene, deci în prevenirea afecțiunilor țesuturilor dure dentare (caria dentară, tartrul), în ameliorarea și prevenirea sângerărilor gingivale (gingivitelor) și în tratamentul candidozelor orale. Studiile clinice au confirmat că utilizarea listerinei înaintea tratamentelor stomatologice care produc mari cantități de aerosoli (șlefuiri de bonturi, detartraj) are ca rezultat diminuarea încărcăturii microbiene cu până la 94%.

Ce este listerina, de fapt?

apa de gura cu listerinaListerina este un produs hidro-alcoolic, o combinație unică pe bază de uleiuri esențiale extrase din plante: mentol 0,042%, timol 0,064%, eucaliptol 0,092% și salicilat de metil 0,06%, dizolvate în alcool, cu un conținut între 21,6% (în prezent) și 26,9% (în formula originală). Acești compuși fenolici au efect bactericid prin mai multe mecanisme: previn agregarea microbiană, distrug membrana celulară, inhibă activitatea enzimelor microbiene și elimină endotoxinele bacteriene (substanțe eliberate de microorganismele plăcilor dentare mature, care cresc patogenitatea acestora).

Prin acțiunea antiplacă și datorită gustului plăcut al acestor uleiuri esențiale, listerina este promovată pentru beneficiile ei în tratamentul halitozei, îndepărtând semnificativ respirația urât mirositoare (halena).

Prin acțiunea sinergică a acestor ingrediente sunt distruse după numai 30 de secunde de contact specii bacteriene ale florei obișnuită a cavității bucale: Streptococcus mutans, Strectocuoccus sanguis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Actynomices viscosus, Bacteroides, candida albicans. Cu toate acestea, efectul antiplacă al listerinei este estimat la doar 35% din efectul apelor de gură pe bază de clorhexidină, de aceea trebuie folosită o perioadă mai îndelungată pentru rezultate vizibile și persistente.

Cum acționează ingredientele active din listerină?

Mentolul este un fenol natural extras din diferite specii de mentă. El este cel care determină acea senzație plăcută răcoritoare, prin activarea receptorilor pentru rece prezenți în piele și mucoase, inclusiv mucoasa orală. Totodată, are un ușor efect analgezic, fiind un agonist al unei categorii de receptori opioizi.

Timolul, extras din cimbru, este un puternic bactericid și scade rezistența germenilor la antibiotice. Totodată, este fungicid, distrugând specii rezistente, de aceea este util în tratamentul candidozelor recidivante, mai ales la pacienții imunosuprimați sau imunocompromiși.

Eucaliptolul este folosit pentru a aromatiza și a da un gust plăcut apei de gură, iar salicilatul de metil, pe lângă gustul plăcut, are rol antiseptic și antiinflamator.

Alcoolul, în concentrații de peste 40%, este un toxic eficient pentru micoorganisme, dar în apa de gură cu listerină, la concentrația permisă, are doar rolul de a dizolva ingredientele active.

Cum se folosește listerina?

folosirea listerineiDupă efectuarea igienei orale zilnice (dental home care) ce presupune un periaj corect și folosirea aței dentare, este bine să folosim apa de gură clătind cu circa 20 ml soluție, timp de 30 de secunde, după care se evacuează conținutul rezultat.

Din păcate, folosirea listerinei poate avea și unele consecințe nefavorabile, precum senzația de uscăciune și arsură la nivelul mucoasei orale, gust amar, ușoară colorare a dinților. Chiar dacă nu s-a dovedit cu certitudine că folosirea îndelungată a apelor de gură pe bază de alcool este asociată cu un risc crescut de cancer oro-faringian, este precaut ca utilizarea listerinei să se realizeze numai la recomandarea medicului stomatolog, o perioadă controlată de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *