amprenta digitalaAmprentarea în stomatologie este o etapă esențială în realizarea aparatelor dentare (ortodontice), în protezările fixe (coroane dentare, coroane pe implanturi, punți dentare) sau în cele mobile și mobilizabile. Materialele de amprentă au fost dezvoltate și îmbunătățite de-a lungul timpului, de la clasicul gips, Stents, urmând alginatele și elastomerii de sinteză. În prezent, majoritatea medicilor stomatologi utilizează elastomeri de sinteză (polieteri, polixiloxani), care au un grad excelent de stabilitate și fidelitate, redând cu acuratețe cele mai complexe preparații și câmpuri protetice.

În ciuda calității ireproșabile a materialelor de amprentă moderne, rămân inconveniente pe parcursul etapei de amprentare ce pot periclita, în final, calitatea restaurărilor protetice și adaptarea lor pe câmpul protetic al pacientului. Având în vedere progresul uluitor al tehnologiei, inevitabil acesta se resimte și în domeniul stomatologiei.

Amprenta dentară digitală este încă o procedură puțin cunoscută și aplicată în țara noastră, în special datorită costurilor semnificativ mai mari ce apar la finalul tratamentului. Dar cu siguranță, conexiunea directă cu deja cunoscutele concepte de Digital Smile Design și CAD-CAM, va determina aplicarea acestei tehnici la o scară mult mai largă, moment în care, implicit, costurile se vor reduce.

Amprenta dentară digitală este o manoperă neinvazivă, ce presupune utilizarea unui scanner scaner digitalintraoral, un dispozitiv de mici dimensiuni, comparabile, de exemplu, cu ale lămpii de fotopolimerizare, care nu creează disconfort pacientului. Scannerul înregistrează o serie de instantanee din cavitatea orală a pacientului, ce vor fi transmise unui computer și ”contopite” sub forma unei amprente digitale. Mai departe, pe baza amprentei digitale se poate concepe un model ipotetic al viitoarei restaurări, oferind pacientului ocazia de a previzualiza rezultatul final și de a transmite medicului  modificările estetice pe care și le dorește. Ulterior, modelul digital al viitoarei restaurări este transmis sistemului CAD-CAM pentru a șlefui cu mare precizie piesa protetică dorită.

Din modul de funcționare al întregului proces tehnologic de realizare a unei piese protetice, rezultă avantajele și dezavantajele utilizării amprentei digitale în stomatologie.

1. Sunt eliminate eventualele cauze de erori datorate amprentelor clasice precum:

  • alegerea incorectă a portamprentei, fie de dimensiune nepotrivită, fie din material plastic, ce se poate deforma ușor; cea mai indicată port-amprentă pentru procedura clasică este port-amprenta individuală, din rășini, adaptată situației unice din gura fiecărui pacient
  • deoarece nu necesită port-amprentă, nu mai există inconvenientul ca materialul de amprentă să nu adere de lingura de amprentă și să se deformeze la dezinserție
  • în cazul depozitării improprii a materialului se amprentă, se modifică timpul de priză al acestuia, deci pot apărea deformări suplimentare
  • amprenta clasica eroareuneori este necesară refacerea amprentei dacă se observă zone cu lipsă de substanță sau o înregistrare incorectă, ceea ce presupune risipă de material și timp suplimentar petrecut în cabinet
  • dacă apar defecte în modelul de lucru, amprenta trebuie returnată, dar fidelitatea ei nu va mai fi ca cea inițială; în cazul amprentei digitale, informațiile nu se pierd, fiind stocate în computer, deci fidelitatea amprentei va fi păstrată integral

amprenta clasica2. Amprenta digitală oferă un confort sporit pacientului, din mai multe motive. Dimensiunea mică a scannerului intraoral elimină neplăcerea de a ține în gură portamprenta voluminoasă, încărcată cu material, care generează multor pacienți senzația de vomă. Totodată, un număr de pacienți pot prezenta manifestări alergice la materialele de amprentă, situație ce nu apare folosind tehnologia digitală. Dispare și riscul înghițirii materialului de amprentă în cazul manipulării incorecte.

3. Amprenta dentara digitala este mult mai confortabilă și sigură și pentru medic, deorece nu trebuie igienizată ca o amprentă clasică, deci se reduce contactul cu fluidele și resturile tisulare ale pacientului, iar riscul contaminării cu diverși agenți patogeni este minimizat.

amprenta dentara digitalaCu toate acestea, chiar dacă tehnica digitală de amprentare își dovedește superioritatea sub mai multe aspecte, inclusiv în ceea ce privește ușurința de execuție, prezintă un punct slab, care poate fi depășit numai cu ajutorul experienței și profesionalismului clinicianului. Vorbim despre înregistrarea preparațiilor subgingivale și a șanțulului gingival, care poate compromite adaptarea marginală a piesei protetice, tratamentul fiiund un eșec. Scannerul înregistrează aceleași imagini pe care le poate percepe medicul cu ochiul liber, deci pentru redarea corectă a limitei gingivale este obligatorie asigurarea vizibilității, prin realizarea corectă a evicțiunii gingivale și printr-o izolare cât mai bună a câmpului protetic (diga fiind cea mai indicată).

Un lucru este cert: amprenta dentară digitală este o procedură simplă, practică, precisă, ușor acceptată de pacienți, care elimină multe dintre inconvenientele amprentării clasice, însă pentru un rezultat final de excepție este importantă contribuția medicului. Așadar, chiar dacă în viitor cercetările vor continua și stomatologia se va baza pe instrumente moderne, factorul uman este indispensabil și nu poate fi substituit.

Amprenta dentara digitala