Pacienti

Urgente stomatologice

durere de dintiO urgență stomatologică este o urgență medicală care implică leziuni ale elementelor componente ale cavității bucale: dinții și structurile de susținere ale acestora (gingia, buzele, obrajii, limba). Atunci când apare durerea, înseamnă că există o leziune care poate evolua cauzând probleme severe ce pot afecta și zonele învecinate cavitații bucale.

Dacă aveţi o durere de dinţi ce necesită o intervenţie rapidă, vă puteți prezenta la urgențe la spital și acolo un medic specialist vă va oferi gratuit o consultație si vă va rezolva problema. Din februarie 2014, la urgențe se pot realiza și intervenții stomatologice gratuite, deoarece statul suportă costurile serviciilor stomatologice de urgență. Această prevedere e cuprinsă în pachetul minim de servicii elaborat de Ministerul Sănătăţii de care pot beneficia toţi cetăţenii României, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi.

Astfel, la camerele de gardă ale spitalelor de urgență, în cabinetele stomatologice, disponibile pentru urgenţe, consultația și tratamentul de urgență vor fi gratuite. Prin acest pachet de servicii, autorităţile doresc să reducă numărul internărilor şi să încurajeze consultaţiile la medicul stomatolog.

 

Care sunt urgențele stomatologice?

Iată o listă cu principalele simptome ale unui traumatism dentar ce indică o urgență stomatologică:

-durerea acută a dinților sau maxilarelor;

-durere acută la masticație sau la cald/rece;

-umflarea feței, gingiei sau a diverselor zone din cavitatea bucală;

-fractură dentară;dinte-fracturat

-sângerări abundente ale diferitelor zone din cavitatea orală;

-schimbarea culorii unuia sau mai multor dinți ca urmare a unui traumatism;

inflamare gingivală;

-dinți cu mobilitate crescută care provoacă durere;

-dificultăți în respirație care au ca și cauză probleme ale cavității orale.

 

Ce trebuie făcut în cazul unei urgențe stomatologice?

Cel mai important lucru, în cazul unei urgențe stomatologice este să rămâneți calm și să înțelegeți că se produc la fel de des leziuni ale cavității orale, dinților și feței atât la copil, cât și la adult. Apoi trebuie verificat dacă în timpul accidentului care a cauzat leziune s-a produs și lovirea la cap sau pierderea conștiinței.

În cazul durerii acute de dinți pot apărea și dureri de cap și febră. Se curăță alimentele retenționate între dinți cu ajutorul aței dentare, urmată de clătirea cu apă. Apoi se contactează medicul dentist de urgență!

Fracturarea unui dinte se poate produce în urma unei mușcături puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau căzături, sau ca urmare a slăbirii dintelui datorită bruxismului. În acest caz se recomandă clătirea cu apă călduță a gurii și păstrarea fragmentului rupt pentru a-l duce la medicul dentist.

tipuri de abces dentarÎn cazul unui abces dentar, care este o infecție de natură bacteriană localizată la rădăcina unui dinte sau în spațiul dintre gingie și dinte,  se recomandă prezentarea de urgență la cabinet. Medicul stomatolog va curăța zona și va prescrie un tratament cu antibiotice. Există două tipuri de abces: parodontal (al gingiei) și periapical (al dintelui).

În situația în care un corp străin se blochează între dinți, se va folosi ața dentară pentru îndepărtarea acestuia deoarece obiectele ascuțite pot leza gingia provocând alte probleme.

Așadar, atunci când aveți o urgentă stomatologică, prezentați-vă la cabinetul stomatologic de urgentă din cadrul spitalelor pentru a rezolva problema.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *