Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Top alimente care ne strică dinţii

Un status bun al sănătăţii orale este foarte import pentru starea generală de sănătate a întregului organism. Dacă ar fi să enumerăm elementele care menţin sănătatea orală, imediat după periajul dinţilor zilnic , folosirea aţei dentare şi a apei de gura ar urmă pe listă alimentele pe care le consumăm zilnic. O gamă foarte variată de produse alimentare ce se găsesc pe piaţă pot participă la iniţierea sau menţinerea unor procese patologice în cavitatea orală.

1. Produsele cu mult zahăr

   dinti ciocolataBacteriile ce se găsesct permanent în cavitatea bucală , vinovate de cele mai multe afecţiuni apărute la acest nivel , “iubesc” zahărul. Această floră bacteriană consumă zahăr pentru a  produce acizi ce deteriorează smaltul dinţilor dumneavoastră. Se estimează că o simplă gustare încărcată cu mult zahăr va genera 20 de minute sau chiar mai mult de atac acid asupra dinţilor. Dulciurile lipicioase precum caramelele sau bomboanele au efecte şi mai dramatice deoarece ajuta la stagnarea zahărurilor pentru o perioadă mai lungă pe suprafeţele dinţilor.

Vestea bune este că aceste dulciuri nu trebuiesc eliminate în totalitate dar nu trebuie servite ca şi gustări. Se recomandă consumul dulciurilor ca pe o parte din masă.

 

2. Alimentele bogate în amidon:

Chipsurile în general dar şi pâinea moale induc probleme asemănătoare produselor bogate în zahăr. Acestea rămân “blocate” între dinţi şi pe suprafeţele retentive din cavitatea bucală şi creează astfel un substrat perfect pentru dezvoltatea bacteriilor.  Pentru a limita acest femonem se recomandă procedurile standard de igienă orală ( periaj + aţă de dinţi + apă de gura) după fiecare astfel de gustare.

    3. Fructele citrice :

Fructele citrice , precum lămâile sau grapefruit-ul ,conţin un nivel ridicat de acid citric. Acest tip de acid erodează smaltul dintilor  facandu-i astfel susceptibili la carii. Important în acest caz este cât de des se consumă astfel de fructe.  Dacă un consum moderat nu produce efecte dramatice , consumul regulat de sucuri naturale poate cauza distructii irevesibile. Pentru a minimaliză efectul acidului citric se recomandă folosirea unei periuţe de dinţi cu peri moi , dar nu imediat după ce aţi consumat fructe de acest gen sau sucuri naturale.

    4. Băuturile răcoritoare :

   cola pentru dintiÎn compoziţia acestora se găsesc printre altele acid citric , zahăr şi acid fosforic ; o combinaţie “letală” pentru dinţi dacă luăm în calcul ce am discutat până acum despre efectul acizilor şi a zahărurilor  asupra dinţilor. În plus răcoritoare precum Cocă Cola va pot schimbă în timp culoarea naturală a dinţilor. Dacă totuşi nu puteţi renunţă la obiceiul de a consumă aceste răcoritoare încercaţi să clătiţi gura cu apă imediat după. 

5. Substanţe care usucă gura :

O gura uscată reprezintă lipsa salivei , adică lipsa elementului natural, principal când vine vorba de igienă orală. Astfel de efect îl au alcoolul şi unele medicamente. Dacă în cazul dumneavoastră este vorba de medicamente luaţi în calcul o vizita la medicul dentist pentru un tratament de fluorizare profesionala (“întărire”a structurilor dentare).

Cât de importante credeţi că sunt alimentele pe care le consumaţi în ceea ce priveşte statusul personal de sănătate orală? – Top alimente care ne strică dinţii

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *