despre implantul dentar, Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Tipuri de implante dentare

Implantele dentare sunt materiale aloplastice (străine organismului)  integrate în ţesutul osos maxilar sau mandibular, ca parte a tratamentului de înlocuire a dinţilor naturali care s-au pierdut de pe arcadele dentare.

În ziua de astăzi există o multitudine de tipuri de implante dentare iar succesul acestei proceduri este condiţionat în principal de alegerea corectă a implantului pentru fiecare caz clinic în parte, ţinând cont de scopul procedurii şi de starea ţesuturilor parodontale a pacienţilor.

În funcţie de raportul implantelor cu oferta osoasă putem deosebi:

Implante endoosoase (Endosteal, Endosseous Implants). Acestea se înseră în grosimea oaselor maxilare şi au scopul de a înlocui rădăcinile unuia sau mai multor dinţi, cu scopul de a deveni infrastructură protetică pentru o coroană, punte sau proteză dentară.

     Acestea, la rândul lor, pot avea diferite forme:

  • Implante dentare sub formă de rădăcină , cele mai frecvent utilizate datorită stabilităţii ridicate pe care o prezintă la înserare şi biomimetismului lor. Acestea sunt asemănătoare unui şurub şi imită forma dintelui , realizand o distribuţie eficientă a forţelor ocluzale. Condiţiile necesare pentru a aplica un astfel de implant sunt lăţimea, lungimea şi structura corespunzătoare a osului maxilar, precum  şi posibilitatea aplicării unei grefe osoase pentru îmbunătăţirea terenului pacientului.

lama

  • Implante dentare lamă sau placă, utilizate în cazurile în care osul maxilarului este mult prea îngust pentru alte tipuri de implante şi, în plus, nu putem aplica o grefă osoasă în zona implicată. Aceste cazuri sunt destul de rare, implantul tip placă fiind puţin utilizat.

 

ramus

  • Implantul dentar cadru. Este un dispozitiv metalic asemănător unei potcoave care se înseră în mandibulă, începând din apropierea zonei retromolare , trecând prin dreptul simfizei mentale.Se utilizează în cazul pacienţilor cu deteriorări mandibulare severe şi care au probleme în montarea unei proteze.

 

subpImplante subperiostale. Cadrul metalic al acestor implante este aplicat direct pe osul maxilarului, sub ţesutul gingival şi se va fixa în os pe măsura vindecării gingiei. Pe cadrul metalic se fixează stâlpi de suport pentru viitoarele coroane dentare, care rămân deasupra gingiei. Acest tip de implant poate fi realizat modern într-o singură etapă sau în două etape. Implică preţuri mai crescute, deoarece trebuie făcut pe comandă, pentru fiecare pacient în parte.

Implante transosoase. Aceste tipuri de implante combină componentele implantelor endoosoase şi subperiostale.  Aplicarea unui astfel de implant presupune o intervenţie chirurgicală amplă, care necesită anestezie generală şi spitalizare , fiind foarte rar utilizate.

În funcţie de timpii necesari aplicării lor, implantele se pot realiza în una sau două etape.

Implantele dentare monofazice sau cu încărcare imediată se aplică într-o singură şedinţă , împreună cu o coroană provizorie, care se va schimba cu una definitivă după vindecarea gingiei. Avantajul acestor implante este timpul mult mai redus necesar tratamentului.

Implantele bifazice, standard, cuprind două mari etape: în prima etapă se insera implantul, după care se aşteaptă integrarea acestuia timp de câteva luni, iar în a două etapă se aplică bontul implantar, pe care va fi montată coroana artificială. Durata unui astfel de tratament este de 4-6 luni.

Deşi există o mare varietate de implante dentare, este dificil să apreciem care este cel mai bun implant, dar putem alege implantul ideal pentru fiecare pacient în parte.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *