Tatuaj dentarTatuajele normale, la nivelul pielii, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare iar acest lucru poate reprezenta un motiv pentru care unii le consideră deja învechite sau lipsite de originalitate. Foarte puţine persoane ştiu despre posibilitatea realizării unui aşa zis tatuaj la nivelul dinţilor. Acest tip de tatuaj a ieşit pentru prima oară în evidenţă în anii 90 când rapperii şi artiştii hip-hop şi le făceau pentru a arăta cât mai neobişnuit pe scenă. Această modă a tatuajelor dentare este defapt nouă doar din punct de vedere al tehnologiei utilizate şi al modelelor disponibile. Ideea în sine , a colorării dinţilor, este una extreme de veche.

În antichitate, atât în Japonia cât şi în China, sexul feminin obişnuia să-şi coloreze dintii cu negru ca parte a ritualului de înfrumuseţare, în vreme ce în multe alte culturi, înlocuirea dinţilor cu aur, practică ce este foarte răspândită în America Latină şi în regiunea Caucazului, reprezintă un mod de a scoate în evidenţă “calităţile” materiale.

tatuaje dentareAlături de bijuteriile dentare, tatuajul dentar poate reprezenta o metodă pentru tineri, şi nu numai, de a ieşi din anonimat şi de a scoate în evidenţă spiritul şi caracterul lor nonconformist. Acest “tratament” excentric se referă la aplicarea unui desen pe o coroana ce urmează a fi montată în gura  pacientului. Coroanele dentare pe care se poate aplica un astfel de tatuaj se folosesc în diferite situaţii în care tratamentul stomatologic o impune (punţi dentare, distructii coronare întinse etc.) dar NU este recomandată aplicarea unei astfel de coroane doar pentru aplicarea unui tatuaj. Orice procedură realizată la nivelul unui dinte trebuie să aibă ca prim scop conservarea structurilor dentare sănătoase.

 Designul “tatuajului” poate varia în limita posibilităţilor oferite de suprafeţele dentare şi pot fi aplicate fie pe dintii laterali sau pe cei frontali.

Aplicarea modelului pe coroana este realizată de către tehnician, în loborator, înainte ca ceramica sau orice alt material de restaurare coronară folosit, să fie adus la starea sa finală.

dinte tatuat În ceea ce priveşte nocivitatea:  tatuajul este încorporat în materialul din care este alcătuită coroana şi nu la suprafaţa acesteia, medicii stomatologi afirmă că persoanele care au ales să-şi decoreze dintii cu asemenea tatuaje nu trebuie să apeleze la măsuri speciale de îngrijire şi igienă a danturii, fiind suficiente cele de bază, impuse de aplicarea coroanei ( periajul dentar, folosirea aţei dentare şi a apei de gură). Având în vedere metoda şi locul de aplicare, putem afirma că tatuajul dentar este lipsit de orice fel de durere .

Pentru a îndepărta tatuajul dentar nu se impune înlocuirea coroanei respective. Dacă pacientul doreşte înlăturarea desenului după cimentarea coroanei, medicul va poliza suprafaţ coroanei acoperită de desen, fiind astfel indepărtat.