Afectiuni si tratamente, homepacienti, Pacienti

Stomatologia geriatrica

Stomatologia Geriatrica reprezinta acordarea de ingrijire dentara adultilor mai in varsta si implica diagnosticarea, prevenirea si tratarea problemelor asociate cu procesul normal de imbatranire si cu bolile legate de varsta. Prin avansarea tehnologiei in sistemul medical, oamenii traiesc mai mult in ziua de azi. Cu toate acestea, odata cu varsta apar si diferite probleme patologice si dizabilitati, motiv pentru care este nevoie de mai multa ingrijire dentara pentru a putea conserva dantura.

 Care sunt complicatiile dentare asociate cu procesul de imbatranire?

femeie in varsta stomatologSchimbarile fiziologice asociate cu trecerea anilor pot afecta orice aspect al corpului uman. Sistemul cardiovascular nu se adapateaza la conditiile de stres impuse , astfel arterele se pot subtia provocand cresterea presiunii sanguine. Ca rezultat , sistemul cardiovascular in cazul persoanelor mai in varsta este mai predispus cardiopatiei ischemice ( o restrictie in alimentarea cu sange), aritmiilor si insuficientei cardiace. Modificarile scheletice au deasemenea loc, cum ar fi osteoporoza, care este caracterizata printr-odescrestere a masei osoase si o crestere a sensibilitatii la fracturi.

mosi cu protezeAceasta fragilitate crescuta si descrestere a masei osoase poate impiedica o persoana de a fi un bun candidat pentru implanturi dentare (inlocuirea dintilor lipsa) si scaderea masei osoase poate impiedica asezarea confortabila a protezelor dentare . Pacientii in varsta pot dezvolta un flux redus de saliva cauzand astfel o gura uscata (xerostomie) care afecteaza ingrijirea dentara in mai multefeluri: alterarea sau pierderea gustului, dificultati in inghitire, carii, boli are gingiilor, respiratie urat mirositoare si senzatii de ardere in gura. Deseori medicatia pe care o urmeaza pentru a combate bolile provoaca un efect de uscare in gura agravand astfel lucrurile.

One thought on “Stomatologia geriatrica

  1. mihaela spune:

    Tehnologia avanseaza in permanenta, dar asta nu impiedica dezvoltarea problemelor specifice varstei. Din fericie, in prezent exista solutii de tratament foarte bune si din ce in ce mai putin invazive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *