Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Sistemul ProFile

Sistemul ProFile

În ultimele decenii, specialiştii au căutat metode tot mai sigure, rapide şi eficiente de preparare a canalelor radiculare. Modificările principale se axau pe metalul din care erau confecţionate acele, formă pe secţiune a acestora şi conicitatea părţii active. Sistemul ProFile reprezintă un sistem mecanic ce realizează o preparare eficientă a tuturor porţiunilor canalului radicular, fiind constituit din nichel şi titan.

Acesta se foloseşte la o piesă în unghi specială, cu reductor de viteză, având o viteză ce variază între 300 şi 600 rotaţii pe minut, şi foloseşte tehnica denumită Crown-Down.image050

Ce tipuri de ace foloseşte Sistemul ProFile? 

  • ProFile Orifice Shapers: reprezintă un set de ace având o conicitate între 5% şi 8%; sunt numerotate de la 1 la 6 şi au o lungime de 19 mm; sunt folosite pentru prepararea canalului la nivel coronar; mânerul lor este marcat cu trei inele colorate.
  • ProFile 06: reprezintă un set de ace cu o conicitate de 6%; au numere de la 15 la 40 şi ca lungime de 21 şi 25 mm; se utilizează pentru prepararea porţiunii mijlocii a canalului sau până la apex în cazul canalelor drepte; mânerul lor este marcat cu două inele colorate.
  • ProFile 04: reprezintă un set de ace cu o conicitate de 4%; au numere de la 15 la 90 şi au o lungime de 21, 25 şi 31 mm; se utilizează numai pentru prepararea porţiunii apicale a canalului radicular; mânerul lor este marcat cu un singur inel colorat. ProFile

Aliajul special format din Nichel-Titan conferă anumite calităţi acelor. Care sunt acestea? 

  1. Flexibilitatea. În canalele curbe ia formă canalului urmând că apoi să revină în poziţie rectilinie.
  2. Memoria metalului. Este calitatea de a reveni la forţă iniţială după deformări.
  3. Puterea de tăiere. Aliajul conferă acelor o putere de tăiere superioară altor materiale cu acelaşi rol.

Design 

Conicitatea instrumentelor variază între 4% şi 8%, fiind mai mare decât a instrumentelor folosite în mod obisnuit (2%). Acest fapt conferă o conicitate mai mare la nivel coronar şi mai mică spre apex după preparare ceea ce asigura un raclaj mai bun şi un spaţiu pentru irigare şi refluare superior.

Formă pe secţiune a Sistemului ProFile prezintă trei şanţuri în formă de U şi trei suprafeţe tăietoare care elimina mai bine detritusurile din canal, permit o centrare mai bună şi reduc riscul de rupere a instrumentului în canal. Endo-Figure-4

Vârful instrumentelor nu este tăietor. Acesta are doar rol de ghidaj în canalul radicular şi elimina riscul creării pragurilor sau a cailor false.

Utilizarea acestui sistem presupune mişcări uşoare de du-te-vino din partea operatorului. O forţare prea mare poate duce la ruperea instrumentului în timpul lucrului. images

Indiferent de tipul de tratament de canal folosit nu trebuie uitat că acesta trebuie irigat des şi abundent cu folosirea soluţiei de NaOCl sau alternativ cu EDTA. In final, scoaterea resturilor de dentina si sterilizarea se pot face cu pile endosonice si din nou irigari abundente cu NaOCl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *