Pacienti, totul despre boala parodontala

Sanatatea orala si imunitatea

bolile parodontaleCorpul uman conţine de zece ori mai multe bacterii decât celule umane. La oamenii sănătoşi, aceste bacterii sunt în mod normal inofensive, sau chiar adjuvante, păstrând anumite boli departe. Atunci când echilibrul este perturbat, însă, iar populaţiile se înmulţesc, pot apărea diferite boli. Una dintre aceasta este boala parodontală, cunoscută frecvent drept parodontoză. Boala parodontală este o inflamaţie şi o infecţie a gingiilor şi a osului alveolar, care susţine dinţii. În prima fază, boala este denumită gingivită, iar mai apoi, dacă progresează, gingiile devin inflamate, si sângerează, iar în unele cazuri se ajunge la pierderea dinţilor. De aceea se poate spune ca exista o legatura stransa intre sanatatea orala si imunitatea organismului.

Un studiu recent publicat de University of Pennsylvania arată faptul că bacteriile responsabile pentru apariţia parodontozei determină un dezechilibru, o disbioză, care determină alterarea sistemului imun. Bacteriile responabile de apariţia bolii parodontale, Porphyromonas gingivalis acţionează simultan pe două căi: blochează celulele sistemului imun, şi în acelaşi timp le păstrează abilitatea de a determina apariţia inflamaţiei. Astfel, încurajează apariţia disbiozei, ceea ce conduce la pierdere osoasă şi inflamaţia caracteristică bolii parodontale. În aceaşi timp, produşii  secundari ai inflamaţiei servesc drept hrană pentru comunitatea microbială disbiotică. Rezultatul final este un cerc vicios în care inflamaţia şi disbioza se stimulează una pe alta, exacerbând parodontoza.

Cercetătorii au vrut să înţeleagă în ansamblu cum Porphyromonas Gingivalis determină apariţia bolii, cum bacteriile blochează sistemul imun, dar totuşi îi permit să determine apariţia inflamaţiei. Studiul s-a axat pe neutrofile, şi anume au examinat rolul a două proteine receptor –C5aR şi Toll-like receptor-2 sau TLR2.

Cobailor li s-a inoculat P. Gingivalis şi s-a constatat că animalele cărora le lipseau aceşti receptori, la fel ca şi cobaii cărora li s-au administrat medicamente anti-receptori, aveau nivele mai scăzute de bacterii în comparaţie cu cobaii normali, netrataţi. Blocând receptorii celulele au căpătat o creştere a abilităţii de a omorî bacteria.functiile parodontiului

Alte experimente asupra cobailor şi pe culturi de neutrofile au ajutat cercetătorii să identifice elemente adiţionale asupra modului în care Porphyromonas gingivalis acţionează asupra sistemului imun.
Au constatat că interacţiunea TLR2-C5aR determină degradarea unei proteine care în mod normal ajută la curăţarea infecţiei. Porphyromonas gingivalis activează o enzimă care prin interacţiune cu  C5aR-TLR2 promovează inflamaţia şi inhibă abilitatea neutrofilelor de a fagocita bacteria.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.