Pacienti

Rezidentiat chirurgie dento alveolara

rezidentiat chirurgie dento-alveolaraDupă promovarea celor 6 ani de facultate şi a examenului de licenţă, medicul stomatolog are două posibilităţi: fie lucrează ca şi medic stomatolog generalist, fie optează pentru unul din rezidenţiatele disponibile. În cazul în care medicul este pasionat de chirurgia endodontică, chirurgia preprotetică, chirurgia parodontală, accidentele de erupţie ale dinţilor, incluziile dentare, traumatisme dento-parodontale sau tratamentul edentaţiilor prin implanturi dentare (sinus lift, augmentări osoase), chirurgia dento-alveolară este varianta recomandată.

Rezidenţiatul de chirurgie dento-alveolară se desfăşoară pe o durată de 3 ani, prevăzând 200 de ore didactice în timpul unui an de studiu. Fiecare an cuprinde cel putin 2 module de pregătire. La sfârşitul unui modul va avea loc o etapă de evaluare, desfăşurată în unitatea de pregătire unde rezidentul şi-a efectuat orele didactice. Evaluarea se finalizează prin echivalarea orelor de instruire cu credite CFU (1 credit = 25 ore de instruire).

rezidentiat medicina dentaraPe întregul parcurs al rezidenţiatului medicul are datoria de a monitoriza întreaga activitate de pregătire într-un caiet de stagiu sau log-book. Acesta va cuprinde şi evaluările de etapă în credite, activitatea în programele de cercetare, participarea la manifestări ştiinţifice şi de educaţie continuă.        ” Educatie medicala continua

 

 Structura stagiilor de pregătire cât şi ordinea de rotaţie a acestora pe parcursul celor 3 ani este următoarea:

Înainte de toate, după promovarea examenului de rezidenţiat şi alegerea acestei specialităţi are loc etapa de angajare cu rezolvarea problemelor social-administrative, alegerea îndrumătorului şi fixarea planului de activitate. Aceastei etape îi sunt alocate două săptămâni după care urmează cei trei ani astfel:

Anul I:

 • Chirurgie orală şi maxilo-facială -> 3 luni
 • Chirurgie Dento-Alveolară -> 9 luni

Anul II:

 • Chirurgie dento-alveolară -> 6 luni+2 săptămâni
 • Implantologie -> 5 luni
 • Bioetică -> 2 săptămâni

Anul III:

 • Parodontologie -> 2 luni
 • Patologie orală -> 2 luni
 • Endodonţie -> 2 luni
 • Ortodonţie-Pedodonţie -> 2 luni
 • Protetică -> 2 luni
 • Odonterapie restauaratoare -> 1 lună
 • Managementul cabinetului dentar -> 1 lună

punte pe implanturiBaremul de promovare a anilor de rezidenţiat este compus din următoarea triadă: examen scris, examen practic şi prezentare de caz. În anul I va trebui promovat la chirurgie oro-maxilo-facială şi la chirurgie dento-alveolară, în al doilea an de rezidenţiat la chirurgiae dento-alveolară şi implantologie, al treilea an fiind cel mai complex: patologie orală, endodonţie şi parodontologie. Pentru celelalte module sunt necesare recenzii ale articolelor de specialitate pe fiecare domeniu, prezentări de caz şi pregătire practică.

Pentru anul 2013 au fost scoase la rezidenţiat 16 locuri la Bucureşti, 10 locuri la Cluj-Napoca, 1 loc la Constanţa, 2 locuri la Craiova, 10 locuri la Iaşi, 2 locuri la Sibiu, 5 locuri la Târgu Mureş şi 6 locuri la Timişoara. În total 52 de locuri pe ţară. Arad, Braşov, Galaţi şi Oradea nu au beneficiat de locuri pentru specialităţi.

La finalul celor trei ani de rezidenţiat, după promovarea fiecărui modul de pregătire în parte, rezidentul va fi medic specialist în chirurgie dento-alveolară. Fiind rezidenţi în domeniul chirurgical, rezidenţii de chirurgie dento-alveolară  vor avea salarizarea în valoare aproximativă de 1450 RON (salar brut), salariul net fiind în jurul sumei de 1000 RON. Această valoare creşte în timpul anilor de rezidenţiat.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *