Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Respiraţia urât mirositoare

    Respiraţia urât mirositoare este o neplăcere cu care foarte multe persoane s-au confruntat de-a lungul vieţii sau la un moment dat. Poate fi ocazională sau cronică, iar cauzele care stau la baza ei sunt extrem de variate, astfel că halena poate trăda atât o afecţiune locală a cavităţii bucale, cât şi o boală generală, sistemică.

600-00848073 Să le luăm pe rând :

    1. Igiena dentară precară este principala cauză a respiraţiei fetide. De vină este placa dentară acumulată pe suprafaţa dinţilor şi a mucoaselor (limbă, obraji). Bacteriile care colonizeză această peliculă descompun proteine, zaharuri, producând substanţe pe bază de sulf sau amoniac, care dau acest miros neplăcut, puternic al respiraţiei

. Soluţia: menţineţi o igienă orală strictă, aplicând regulile de bază – periaj de 2 ori pe zi, aţa dentară şi apa de gură. Pentru mai multe informații, citiți și  „De ce este bine să folosesc apă de gura ” și ”Cum să realizăm un periaj eficient”. 

 2. Afecţiuni dentare

Cariile dentare active, boala parodontală, abscesele dentare, infecţii fungice (candidoza) au ca factor generator aceleaşi microorganisme care există, de regulă, în cavitatea bucală. În anumite condiţii (igienă deficitară, sistem imun slăbit, tratament prelungit cu antibiotice, afecţiuni asociate ale altor organe), aceste microorganisme nu mai pot fi ţinute sub control iar activitatea lor se intensifică, rezultând o cantitate mai mare de produşi de degradare şi, implicit, halena persistentă. Soluţia: mergeţi la medicul stomatolog pentru tratarea afecţiunilor existente şi nu neglijaţi igiena cotidiană.  

   3. Alimentele

Ceapa, usturoiul, prazul, ridichiile, fasolea, varza etc. sunt alimente cu un conţinut ridicat de sulf. După ce sunt digerate, substanţele responsabile de gustul înţepător sunt absorbite în sânge şi, pentru că sunt volatile, se elimină în aerul expirat.

Sfat: nu eliminaţi aceste alimente din dietă doar din cauza gustului şi mirosului pregnant, beneficiile lor pentru organism sunt multiple. Puteţi, în schimb, să mestecaţi după masă, timp de câteva minute, pătrunjel verde, care are printre altele şi proprietăţi antimicrobiene.    

4. Fumatul şi consumul de alcool

respiatia urat mirositoare Sunt vicii care au o mare vină pentru respiraţia neplăcută, deoarece scad cantitatea de salivă şi implicit a factorilor antimicrobieni din salivă (lizozim, peroxidază, imunoglobuline, lactoferină), facilitând dezvoltarea bacteriilor şi stagnarea lor pe suprafeţe (dinţi, mucoase). Asocierea dintre fumat și alte afecțiuni orale a fost dovedită în numeroase rânduri.

Sfat: încercaţi să renunţaţi la aceste obiceiuri nocive şi, de ce nu, puteţi lua în considerare un ajutor specializat.  

   5. Xerostomia (uscăciunea gurii)

Xerostomia este un simptom ce se traduce prin reducerea cantităţii de salivă. Apare în tabloul clinic al multor afecţiuni (boli ale glandelor salivare – sindrom Sjorgen, diabet, boala Parkinson), la cei care sforăie sau respiră pe gură. O serie de medicamente pot determina această senzaţie: antihipertensive, anticolinergice, antihistaminice, antidepresive, citostatice etc. Mecanismul apariţiei halenei este acelaşi ca şi la fumători.

Sfat: hidrataţi-vă cât mai bine pentru a combate această senzaţie sau, în cazuri severe, se recomandă chiar substituenţi artificiali de salivă.    

6. Boli sistemice

  • pastile stomatologie— Diabet zaharat -apare mirosul caracteristic de acetonă sau de mere verzi, pentru că celulele nu mai folosesc glucoza pentru energie şi produc aşa numiţii corpi cetonici.
  • — Insufiecienţa renală sau hepatică cronică – scade capacitatea de epurare a acestor organe, iar în sânge persistă substanţe toxice cu miros specific
  • — Tulburări digestive, reflux gastro-esofagian, esofagită de reflux —
  • Afecţiuni pulmonare: abces pulmonar, bronsiectazie

  Aşadar, dacă şi dumneavoastră vă confruntaţi cu această problemă, nu ezitaţi să consultaţi medicul stomatolog. El este în măsură să trateze majoritatea cauzelor dentare ale halenei. Dacă însă suspectează o altă sursă, vă poate îndruma spre specialistul potrivit, acesta fiind un bun motiv pentru care trebuie să mergeți la examinări dentare preventive.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *