Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Reacţii pulpare la diverse proceduri stomatologice

Pe durata tratamentului cariei dentare, mai exact în timpul realizării preparaţiilor, orice act operator are potenţialul de a antrena traumatisme pulpare. De aceea, pentru ca preparaţiile pe dinţii vitali să se încheie cu succes, este necesar ca doi factori importanţi să fie luaţi în considerare:

 1. Aprecierea exactă a manoperelor şi a rezultatelor operatorii
 2. Cunoaşterea exactă a structurilor pulpo-dentinare şi a modificărilor fiziopatologice pe care acestea  le suportă.

Intensitatea reacţiilor şi modificărilor pulpare depind de agenţii cauzali şi de terenul asupra căruia aceştia acţionează, astfel  că gradul de afectare pulpara depinde de:pulpa

 1. Natura şi intensitatea agentului iritant
 2. Durata acţiunii agentului iritant
 3. Numărul de acţiuni ale agentului implicat asupra dintelui
 4. Numărul de agenţi iritanţi implicaţi simultan sau succesiv
 5. Starea anterioară a pulpei dentare care suportă acţiunea factorilor cauzali

Prin urmare, un asemenea stimul iritant, de intensitate redusă, cu durata de acţiune scurtă şi care este apliicat fără repetabilitate, va provoca necroză pulpara numai în situaţii rare. În schimb, mai mulţi stimuli iritanţi folosiţi în succesiune, cu o intensitate mare şi un timp prea îndelungat, vor avea frecvent efecte fatale asupra pulpei.

Care sunt factorii care pot declanşa efecte traumatice pulpare în timpul procedurilor stomatologice?

 • Viteza de rotaţie a instrumentelor
 • Temperatura degajată de instrumentele rotative
 • Vibraţiile produse de instrumentele rotative
 • Adâncimea preparaţiei
 • Procedurile laser
 • Procedurile aer-abrazive
 • Tehnicile de albire a dinţilor vitali

În continuare, vom discuta influenţă fiecărui factor asupra sănătăţii pulpei dentare şi cum putem preveni afectarea acesteia.

Viteza de rotaţie a instrumentelor provoacă iritaţii pulpare prin faptul că degajă căldură , produce vibraţii şi presiune care, la rândul lor, pot determina inflamaţii.  La turaţii reduse se produc maximum de vibraţii ale instrumentelor rotative, iar pentru a creşte eficacitatea este necesară o presiune crescută, care va asocia o creştere a temperaturii. În scopul evitării inflamaţiei pulpare, răcirea cu spray aer-apă devine indispensabilă, la fel că menţinerea unei presiuni moderate.

Căldura degajata de instrumentele rotative constituie unul dintre factorii cei mai periculoşi care pot leza pulpa dentară, putând cauza efecte ireversibile, cum ar fi necroza termică, dacă este depăşită limita de 46°C. Se va evita ascensiunea exagerată a temperaturii prin pauze frecvente şi folosirea spray-ului aer-apă.

În ceea ce priveşte vibraţiile produse, au fost descoperite efecte negative ale acestora asupra circulaţiei pulpare, în special în intervalul de la 3 000 la 30 000 de totatii pe minut, care trebuie evitat.

Adâncimea preparaţiei  este proporţională cu intensitatea reacţiei pulpare şi dentina terţiară formată ulterior. Aceste reacţii  s-au dovedit totuşi a fi mai reduse în cazul folosirii instrumentelor la turaţii înalte.laser

Modalităţile terapeutice neconvenţionale, în care se încadrează procedurile laser şi procedurile aer-abrazive pot produce şi ele reacţii pulpare asemănătoare sau mai reduse decât intrumentarul rotativ, cu menţiunea că în cazul utilizării manoperelor prin aer-abraziune, sensibilitatea dureroasă este absentă.

Tehnicile de albire a dinţilor vitali pot produce doar modificări minore , reversibile, de tip inflamator şi cel mult sensibilitatea dureroasă, care este la rândul ei reversibilă şi poate fi îndepărtată prin fluorizare.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *