pupinelPupinelul este un dispozitiv utilizat pentru sterilizarea instrumentelor și materialelor de uz stomatologic care nu se pot steriliza în siguranță la autoclav, prin metoda aburului sub presiune. De aceea, pupinelul folosește căldura uscată care are efect oxidant asupra microorganismelor, spre deosebire de căldura umedă, care acționează prin precipitarea proteinelor intracelulare ale bacteriilor, sporilor sau virusurilor.

Avantajele utilizării pupinelului se regăsesc printre dezavantajele autoclavului, de aceea cele două modalități de sterilizare sunt complementare și ar trebui să se regăsească împreună în dotarea minimă a cabinetului stomatologic.

Ce se poate steriliza la pupinel?

  • materialele care se degradează în prezența aburului sub presiune, precum diverse uleiuri, ceruri, pulberi, anumite materiale plastice sau gume.
  • instrumentar metalic mic, precum acele endodontice (folosite la tratamentul de canal), ce trebuie așezate îm cutii metalice închise
  • instrumentar metalic ascuțit, care s-ar putea coroda cu ușurință la autoclav

Înainte de a fi introduse la pupinel, instrumentarul trebuie curățat foarte bine de orice rest tisular, uleiuri, grăsimi, care ar putea constitui un film de protecție a microorganismelor prezente, împiedicând, astfel, distrugerea lor. Imediat după folosire, instrumenetele se șterg de orice rest de material stomatologic sau lichide ale pacientului (sânge, salivă). Ulterior, ele se plasează în tăvi cu soluție dezinfectantă unde se vor ține circa 15-30 miinute. Următoarea etapă în pregătirea instrumentarului este curățarea propriu-zisă, care se poate face manual, dar metoda de elecție este întotdeauna curățarea ultrasonică, dacă dotarea cabinetului o permite.

Odată curățat, instrumentarul va fi ambalat în cutii, pachete închise, care se așează la cel puțin 1 cm distanță una de cealaltă pentru a permite circulația aerului în interiorul pupinelului și penetrarea completă a obiectelor de sterilizat.

caldura uscataDeoarece sterilizarea începe abia în momentul în care întreg conținutul aparatului a atins temperatura de lucru, ciclul de sterilizare propriu-zisă poate dura 2 ore la 160 de grade sau 1 oră la 170 de grade, din momentul atingerii pragului termic necesar. Se recomandă temperatura de 160 grade pentru sterilizarea instrumentarului metalic și ascuțit și cea de 170 grade pentru obiecte de bubac, hârtie (nu se va depăși această limită, întrucât obiectele respective pot suferi un proces de carbonizare și deteriorare ireversibilă).

Odată ciclul încheiat, temperatura trebuie să scadă lent, iar ușa aparatului se deschide abia în momentul în care temperatura indicată este de sub 50 de grade Celsius.

Sterilizarea este verificată cu ajutorul a trei tipuri de indicatori.

  • benzi sterilizareIndicatorii chimici externi se aplică fiecărui pachet în parte și reprezintă benzi impregnate cu cerneală a cărei culoare virează când temperatura de sterilizare a fost atinsă. Aceștia se introduc zilnic, pentru toate pachetele de sterilizat.
  • Indicatorii chimici interni sunt benzi adezive asemănătoare indicatorilor externi și se introduc o dată pe zi.
  • Indicatorii biologici sunt cei mai preciși în controlul corectitudinii sterilizării și se introduc o dată pe săptămână. Pentru pupinel se folosesc benzi impregnate cu Bacilul Subtilis. La sfârșitul ciclului de sterilizare, benzile se introduc într-un mediu de cultură special unde nu trebuie să se dezvolte culturi microbiene.

Deoarece sterilizarea prin căldură uscată necesită un timp de lucru îndelungat, pupinelul nu este recomandat în cabinetele cu flux mare de pacienți, unde este nevoie de sterilizarea unui volum mare de obiecte, într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, pupinelul râmăne alternativa cea mai bună pentru sterilizarea obiectelor ce nu suportă tratamentul cu abur sub presiune.