protaperProtaperul – in ultimul timp există tendinţa de utilizare în tratamentul endodontic a unor ace cu profil diferit de cel al acelor clasice Kerr şi Headstrom. Aceste ace nu diferă prin lungimea lor în niciun caz de cele clasice. Ceea ce le face pracatice în primul rând, şi diferite este conicitatea. În cadrul acelor care prezintă conicităţi se încadrează ace atât manuale cât şi rotative.

Unul din cele mai utilizate sisteme sunt acele PROTAPER. Ele sunt aşa cum aminteam, utilizate atât prin tehnici de instrumentare manuale cât şi rotative. Momentan există pe piaţă aşa numitul Protaper, iar în 2013 a fost lansat şi noul model de Protaper Next. În articolul de faţă voi încerca să arăt modurile de utilizare ale acelor Protaper clasice manuale în realizarea tratamenutlui endodontic, urmând că pe viitor să fac şi alte comparaţii, cât mai explicite posibil, nu numai prentru medici, dar mai ales pentru  pacienţi şi studenţi.

Tendinţa celor mai mulţi medici este de a utiliza acele Protaper prin mişcarea clasică numită REAM ( mişcare în sensul acelor de ceasornic sau clock wise). Marele dezavantaj al acestei tehnici constă în riscul crescut de fractură a instrumentului în sistemul endodontic, fiind înşurubat oarecum forţat.

A doua mişcare frecvent utilizată este mişcarea TURN and PULL (ream and file motion sau mişcare de 90 de grade în send orar urmată de ieşirea din canal). Acest tip demişcare este superioară mişcării Ream atât din punct de vedere al riscului de fractură cât şi în privinţa transportului apical de smear laer din sistemele endodontice accesate.

protaper tehnicaTehnica cea mai eficientă, însă nu prea utilizată din păcate, este cea a forţelor balansate (balance force motion, care înseamnă o mişcare de intrare în sistemele endodontice urmată de o mişcare de 90 de grade în sens orar şi terminând cu o mişcare de 270 grade în sens antiorar). Prin această tehnică avansarea este sigură, fără un risc prea mare de fractură a instrumentului; tot rumeguşul dentinar este scos din sistemele endodontice prin mişcările în sens antiorar şi irigaţii, iar eficientă părţii active este maximă la contactul cu pereţii canalelor.

Protaperul