Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Principii generale ale fatetarii directe

Principii generale ale fatetarii directe

fatetare directaFaţetarea directă în cabinetul stomatologic necesită o serie de condiţii speciale care trebuiesc îndeplinite pentru ca rezultatul să fie unul de invidiat. De multe ori pacientul alege un astfel de tratament, în detrimentul celui prin faţete dentare realizate în laboratorul de tehnică dentară, iar în aceste cazuri, medicul stomatolog trebuie să fie pregătit pentru a face faţă provocării, cunoscand aceste principii generale ale fatetarii directe.

Se indică folosirea frezelor speciale cu limitator care vor contura la nivelul smalţului nişte şanţuri transversale cu o grosime prestabilită, maxim 0,5mm în cazul dinţilor vitali, iar apoi se vor desfiinţa şanţurile anterior create şi se va obţine o suprafaţă netedă care va respecta anatomia dintelui.

Regulile generale de şlefuire sunt:

La nivelul dinţilor vestibularizaţi este necesar să şlefuim mai mult pentru a îndepărta un strat mai gros de smalţ. În schimb, dinţii palatinizaţi vor fi faţetaţi direct printr-o uşoară şlefuire superficială, iar în unele cazuri acest pas poate fi chiar absent.

Dinţii intens coloraţi vor necesita un strat suplimentar de agent opacifiant şi de aceea, aceştia vor suferi acelaşi tip de şlefuire ca cei situaţi în vestibulo-poziţie.

Cam atât despre şlefuirea în profunzime a dinţilor în cauză, acum vom discuta despre caracteristicile pregătirii celor patru margini: cervicală, incizală şi proximale.

Marginea cervicală trebuie întotdeauna să fie preparată cu prag. Acesta poate fi plasat oriunde în cele trei poziţii în raport cu marginea gingivală, însă în cele mai multe cazuri este indicat să fie situat juxtagingival.fatete dentare

Marginile proximale ale preparaţiei sunt foarte importante şi poate cele mai dificil de realizat din cauza faptului că medicul trebuie să mascheze suficient de mult zonele afectate de la nivelul acestor feţe şi în acelaşi timp să pastreze punctul de contact al dintelui.

Marginea incizală va suferi o şlefuire de 0,5mm de substanţă dură dentară fără o extindere către faţa palatinală. Tehnica cu extindere se va realiza în cazul în care pacientul va dori o alungire a dintelui respectiv şi se va termina către lingual cu un prag rotunjit de 0,3 mm.

De reţinut este faptul că toate aceste manopere trebuie realizate fără ca pacientul să beneficieze în prealabil de anestezie, pentru a putea controla direct sensibilatatea rezultată în urma şlefuirilor. În articolele ce vor urma vom discuta despre metodele prin care compozitul dentar este aplicat pentru a realiza cu succes o faţetare directă.

Principii generale ale fatetarii directe

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *