Pacienti, Preturi Stomatologie

Pret coroana dentara

Coroana dentară este un tip de proteză fixă unidentară, care poate fi de sine stătătoare, acoperind un singur dinte, sau poate face parte dintr-un ansamblu protetic complex. De cele mai multe ori, o coroană dentară are un roluri protetice bine stabilite, printre care:

 • coroana dentaraelement de agregare pentru o punte dentară
 • element de sprijin pentru croșetele protezelor mobile, acrilice sau scheletate; coroana preia forța aplicată prin croșete, protejând dintele natural de mobilizare sau procese carioase 
 • element de acoperire a implanturilor dentare
 • echilibrarea ocluzală în cadrul anumitelor disfuncții, cum ar fi, de exemplu, în tratamentul bruxismului, sau migrări ale dinților în diverse planuri

Mai multe detalii despre indicațiile unei coroane dentare puteți afla în articolul ”Coroana dentară”.

În funcție de zona pe care se aplică o coroană dentară și de funcția principală a respectivului dinte, se folosesc diferite materiale, singular sau în combinații. Așa cum am mai discutat, materialele cele mai des întalnite sunt:

 • aliajele metalice de aur, paladiu, argint, platina, nichel, crom etc
 • coroane integral ceramice
 • coroane ceramice pe suport metalic (coroane metalo-ceramice), integral sau parțial fizionomice (tip Wiesser)
 • coroane ceramice pe suport de zirconiu

Așadar, prețul coroanei dentare este dictat de materialul din care este realizată, de tehnologia de prelucrare a acestuia (clasică sau computerizată, vezi Tehnologia CAD-CAM), precum și de experiența tehnicianului dentar și de tarifele laboratorului de tehnică dentară cu care medicul stomatolog colaborează.

baniÎn cele ce urmează vom face o listă aproximativă cu prețul unei coroane dentare din principalele clinici și cabinete stomatologice, urmărind un preț minimal și unul maximal, pentru a vă face o estimare cât mai corectă a unui astfel de tratament protetic. Evident, prețurile variază și în funcție de factorul uman, cum spuneam, adică  în funcție de experiența medicului dentist și a tehnicianului dentar. Prețurile se referă la o coroană unidentară, adică aplicată pe un singur dinte, dar în funcție de cazul clinic al fiecărui pacient, costul final a tratamentului poate să difere foarte mult. Așadar:

 1. Coroana metalică: 100 – 300 lei (pentru aliaje nenobile) sau 600-750 lei (aliaje nobile aur, platină)
 2. Coroana integral ceramică, cu ceramică presată: 700-800 lei
 3. Coroana integral ceramică, prin tehnica CAD-CAM: 1000-1300 lei
 4. Coroana metalo-ceramică integral fizionomică: 800-1000 lei
 5. Coroana metalo-ceramică parțial fizionomică (tip Weisser): 650-850 lei

În concluzie, având în vedere dinamica tarifelor din stomatologie, atât la nivelul medicilor, cât și a nivelu laboratoarelor de tehnică dentară și al furnizorilor de materiale de uz stomatologic, prețul unei coroane dentare nu poate fi încadrat cu precizie într-o plajă de valori. Rămâne, deci, la latitudinea fiecărui medic să stabilească exact dacă aceast tip de proteză vă este indicat sau nu, care este rolul pe care îl va indeplini și care este materialul potrivit care să permită îndeplinirea funcției dorite. Abia după ce medicul va lua în considerare toate aceste aspecte, vă va propune un preț corect a tratamentului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *