Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Pivotii endodontici din fibre de sticla

Pe lângă pivotii metalici şi cei ceramici, din oxid de zirconiu, pivotii din fibră de sticlă captează din ce în ce mai multă atenţie din partea clinicienilor şi a oamenilor de ştiinţă din domeniul stomatologic.

pivoti de sticla
În trecut se considera că după tratamentul endodontic, dinţii devin mai fragili şi astfel se vor fractura mai uşor, de aici şi necesitatea unui pivot, pentru a creşte rezistenţa mecanică a dintelui.

S-a demonstrat,  însă că proprietăţile mecanice ale dintelui nu sunt influenţate foarte mult de tratamentul endodontic în sine.

Scăderea rezistenţei dinţilor trataţi endodontic este mai degrabă rezultatul pierderii de substanţă dentară prin carie sau traumatisme, cât şi prin lărgirea excesivă a canalelor radiculare, ca etapă a tratamentului endodontic.

Tratamentul protetic al dinţilor trataţi endodontic şi cu distructii coronare importante necesită adeseori un pivot endodontic ca element de retenţie adiţional pentru viitoarea coroană de acoperire.

Obiectivul restaurării coronare a dinţilor trataţi endodontic ar trebui să ţină seama de conservarea în cantitate cât mai mare a substanţei dentare sănătoase. Folosirea pivotilor  endodontici poate fi evitată în multe cazuri prin utilizarea tehnicilor adezive cu materiale compozite.

Alegerea metodei de tratament este dictată de gradul distructiei coronare a dintelui în cauză. Astfel, dinţii cu distructie coronară minimă sau medie  pot fi preparaţi în scopul restaurării directe cu materiale compozite (tehnici adezive). În cazul dinţilor cu distrucţii coronare masive, sunt indicaţi pivotii  endodontici, ca element de ancorare a viitoarei restaurări.

pivoti din fibra de sticla doctorul de dinti

Proprietăţile obligatorii ale pivotilor  endodontici includ, pe lângă altele, rezistenţă mare la fortele de tracţiune, de torsiune, asigurarea  distribuţiei egale a forţelor ocluzale la nivel parodontal şi biocompatibilitatea. Prin alegerea unui pivot endodontic adecvat, se evită sacrificiul inutil de ţesuturi dentare.

Din considerente estetice, în zona frontală şi premolară sunt utilizate restaurări integral ceramice, comparabile cu dinţii naturali datorită translucidităţii crescute. De aceea se impune ca şi pivotul endodontic să întrunească aceste proprietăţi. Pivotii metalice şi cei realizaţi din fibră de carbon neagră adesea transpar prin materialul fizionimic, fapt ce compromite rezultatele estetice ale restaurării.

Pe lângă pivotii metalici existenţi la ora actuală, mai există şi pivoti realizaţi din ceramică zirconica sau din  materiale compozite armate cu fibre.Tendinţa la coroziune, rigiditatea excesivă şi efectul inestetic obţinut constituite dezavantajele pivotilor metalici.

Pivotii integral ceramici au proprietăţi estetice mai bune, însă prezintă un risc crescut de inducere a unor tensiuni apicale excesive. Acest lucru se datorează materialelor cu duritate crescuta şi modul de elasticitate foarte mari (200 GPa) în comparaţie cu dentina, un ţesut relativ elastic (18-20 GPa).

pivoti sticla stomatologie

Calitatea pivotilor din fibre de sticlă variază foarte mult, de la un producător la altul.

Pivotii din materiale compozite armate cu fibre sunt constituite dintr-o matrice rasinica  în care sunt înglobate fibre de carbon sau de cuarţ/sticlă.

Cele ramforsate cu fibre negre de carbon sunt incompatibile cromatic cu restaurările fizionomice ulterioare din cauza proprietăţilor optice nefavorabile pe care le deţin.

De asemenea, nu prezintă biocompatibilitate, având în vedere modulul de elasticitate foarte mare în comparaţie cu pivotii din fibre de sticlă sau de cuarţ.

Calitatea este influenţată de distribuţia fibrelor în matricea organică, densitatea lor, raportul fibre/matrice, polimerizarea componentelor organice şi gradul de omogenitate.

Majoritate prezintă proprietăţi biomecanice bune prin rezistenţă crescută la tracţiune şi prin elasticitatea similară cu cea a dentinei. Riscul de fracturi radiculare scade considerabil, în condiţiile unei distribuţii optime a forţelor la nivel parodontal, proprietate pe care un pivot endodontic de calitate trebuie să o deţină.

Un rol cheie în această distribuţie egală a forţelor îl are şi  cimentul compozit de la interfaţa pivot-ţesut dentar în interiorul canalului, care nu permite apariţia forţelor de frecare la acest nivel. Cele mai bune rezultate din punct de vedere estetic se obţin când pivotii din fibre de sticlă, cu proprietăţile lor optice excelente, sunt combinate cu materiale integral ceramice.

Insuccesele restaurării prin pivoturi din fibre de sticlă sunt rare şi cauzate de dispariţia adeziunii la interfaţa pivot-ţesut dentar sau de fractura pivotului consecutivă unui traumatism sever. Probabilitatea că acest lucru să se întâmple este mult mai mică decât în cazul pivotilor metalici sau ceramici (oxid de zirconiu).

Comparativ cu cei ceramici, pivotii din fibră de sticlă pot fi îndepărtati cu uşurinţă din canalul radicular, cu ajutorul instrumentarului rotativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *