Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Obturații coronare cu MATRICE OCLUZALA

Obturații coronare cu MATRICE OCLUZALA

Cu toții știm că, tratamentul unei carii simple constă în exereza țesutului cariat și obturarea cavității cu un compozit fotopolimerizabil. Până aici nimic nou, nimic de care să nu avem cunoștință. Nu voi face teoria cariei dentare sau alte clasificări ale acesteia ci voi vorbi strict despre CARIA DENTARĂ SIMPLĂ, al cărei tratament presupune o singură ședință la medicul dentist, însă voi vorbi despre o metodă rar utilizată de către medicii dentiști și anume ” Obturații coronare cu MATRICE OCLUZALA”.

CE ESTE MATRICEA OCLUZALĂ?

Cuvântul matrice are înțelesul de matriță, mai exact, cu această matrice amprentam fața ocluzala a molarilor sau a premolarilor (mai rar). Matricea ocluzală este un produs unicat, destinat unui singur dinte și unui singur pacient, iar după folosire, aceasta se aruncă.

CE SCOP ARE MATRICEA OCLUZALĂ?

Scopul folosirii ei este de a reda perfect anatomia ocluzală a dintelui la finalul obturației. Întotdeauna va reda perfect relieful feței ocluzale pentru că impune folosirea unor materiale care să amprenteze fidel fața ocluzală a dintelui.

CE MATERIALE FOLOSIM PENTRU Obturații coronare cu MATRICE OCLUZALA?

Materialul cel mai des folosit este acrilatul foto/autopolimerizabil. Eu, personal l-am folosit în trecut dar uneori în urma amprentării ieșeau bule de aer, acesta neavând o consistență tocmai fluidă, de aceea am renunțat la folosirea lui pentru confecționarea matricelor ocluzale dar l-am înlocuit cu un material de amprentare foarte fidel (silicon de adiție). Indic folosirea oricărui material care poate amprenta cu mare fidelitate fața ocluzala, cu excepția compozitului și vom vedea mai departe care este motivul.

CÂND FOLOSIM MATRICEA OCLUZALĂ?

Matricea ocluzala se folosește doar în cazul cariilor ocluzale, așadar doar cavități clasa I, unde pereții verticali nu sunt afectați. Încă un aspect foarte important: folosim matricea ocluzală doar în cazurile în care s-a păstrat relieful feței ocluzale. Dacă leziunea carioasă s-a transformat într-o cavitate deschisă, este inutilă folosirea matricei ocluzale.

CARE SUNT ETAPELE?

  1. Periajul feței ocluzale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene în totalitate de pe această și la nevoie îndepărtarea tartrului din șanțuri și fosete. Facem acest lucru din 2 mari motive: pentru a nu contamina matricea ocluzală cu milioane de bacterii și pentru a reda perfect și corect relieful feței ocluzale pe care avem de gând să o refacem.
  2. După ce am obținut o față ocluzală „ca la carte” aplicăm materialul din care va fi matricea ocluzala (în cazul meu materialul de amprenta fluid). Acesta nu trebuie aplicat în exces, dar totodată trebuie sa depasească puțin vârful cuspizilor.
  3. După această fază, se ia un aplicator și se înfundă puțin în materialul cu care am amprentat față ocluzala și încercăm să îl ținem cât mai fix, pentru a nu deforma amprenta, până când face priză măcar pe jumătate.
  4. După ce a făcut priză (adică s-a „întărit”) completă, acesat se îndepărtează cu grijă de pe fața ocluzala și din nou avem grijă să nu deformăm marginile respectivei amprente, acestea fiind mai subțiri decât centrul amprentei.
  5. Lăsăm de-o parte matricea ocluzala, punem DIGA, și începem să îndepărtăm țesutul cariat în totalitate, apoi etapele binecunoscute…acid, adeziv, etc.
  6. Aplicăm straturile de compozit alternativ pe pereții cavității lăsând loc ultimului strat la care vă sfătuiesc să folosiți un compozit flow foarte bun cu o densitate mai mare pentru a rezista la compresiune.
  7. Iată am ajuns la ultima etapă care presupune folosirea matricei ocluzale. Compozitul flow îl aplicăm în ușor exces, îl întindem fie cu o pensulă fie cu un aplicator mai fin, după care poziționăm matricea ocluzală (asigurați-vă de două ori că este în poziție corectă) și presăm ușor pe fața ocluzala, o ținem fixă și asistenta va veni cu lampa de fotopolimerizare. După prima polimerizare, îndepărtăm matricea ocluzală și mai facem o suprapolimerizare. îndepărtăm, excesul, verificăm ocluzia, finisăm, lustruim și am obținut o față ocluzală identică cu cea naturală.

Voi exemplifica în continuare, prin 2 cazuri clinice, tot procesul, care presupune folosirea acestei matrici ocluzale și rezultatele finale.

555625_560322754000448_450168976_n

67848_561479790551411_1100438067_n
Dr. Dumitriu OCTAVIAN

Obturații coronare cu MATRICE OCLUZALA

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *