nevralgia de trigemenTrigemenul, denumit aşa datorită faptului că prezintă trei ramuri principale(oftalmică, maxilară si mandibulară), reprezintă cel mai important nerv al feţei. Acesta conduce către trunchiul cerebral orice informaţie senzorială. Nevralgia trigeminală prezintă o incidenţă de 20-30/1000000 locuitori şi se datorează mai multor cauze.

Nevralgia trigeminală primară se caracterizează prin manifestarea unei dureri intense la nivelul ramurii maxilare sau mandibulare a nervului. Durerea este descrisă ca un şoc electric, cu o durată de câteva secunde ce prezintă un debut şi un sfârşit brusc. Aceasta poate declanşa dureri la nivelul dinţilor sau spasmul muşchilor faciali printr-un stimul aplicat la nivel tegumentar. În general, vârsta de apariţie este in jur de 40 de ani şi atacurile sunt intense, ascuţite, de durata scăzută. La vârsnici, prin explorări de tip RMN, s-a demonstrat că această formă de nevralgie este cauzată prin compresia ganglionului Gasser de către o arteră aterosclerotică ce demielinizează nervul.

menifestari nevralgie trigeminalaNevralgia trigeminală secundară caracterizează pacienţii care prezintă una sau mai multe leziuni intracraniene ce intră in contact cu nervul trigemen, altele decât compresia vasculară. Etiologia acestui tip de nevralgie poate fi structurală(a ganglionului Gasser), tumorală sau din cauza sclerozei multiple, în cazul celei din urmă durerea putând fi bilaterală. Caracterul durerii este asemănător celei din nevralgia primară, iar diagnosticul se bazează pe examen clinic şi explorare imagistică prin RMN.

Diagnosticul diferenţial al nevralgiei trigemenului se poate face cu nevralgia trigeminală din scleroza multiplă, nevralgia trigeminală postherpetică determinată de herpesul labial, sau nevralgiile altor nervi cu traiect vecin(facial, glosofaringian).

medicamentele utilizate in stomatologieTratamentul poate fi medicamentos în cazul nevralgiei trigeminale primare de cauză idiopatică se bazează pe medicaţia anticonvulsivantă. De reţinut este faptul că pacientul niciodată nu trebuie să-şi administreze singur tratamentul, ci in prealabil trebuie sa consulte un medic stomatolog sau un specialist în chirurgia oro-maxilo-facială.

În cazul in care pacientul nu răspunde la medicaţie, se poate iniţia şi tratamentul chirurgical ce constă in diverse manevre precum blocajul chimic prin infiltraţii anestezice. Această metodă conduce la ameliorarea crizelor dureroase, iar în unele cazuri a determinat chiar dispariţia lor. De asemenea, infiltraţiile pot fi folosite chiar la nivelul ganglionului Gasser, însă tehica nu este la fel de eficace precum cea descrisă anterior. Alte metode chirurgicale pot fi ganglioliza prin radiofrecvenţă sau decompresia chirurgicală a vaselor situate in apropierea nervului trigemen.