În cadrul analizei estetice, pentru o mai bună comunicare cu pacientul și pentru obținerea unui rezultat satisfăcător, este indicată utilizarea tehnicilor de previzualizare a cazului final: mock-ul direct, wax-up diagnostic, mock-up-ul indirect, digital smile design.

Termenul de mock-ul este utilizat și în alte domenii precum arhitectura și publicitatea și reprezintă un model demonstrativ, un obiect care seamănă cu originalul sau trebuie creeze o imagine vizuală, foarte detaliată a ceea ce urmează să se realizeze.

Mock-up-ul directMock-up-ul direct este o metodă de evaluare a cerințelor estetice ale danturii pacientului și se realizează cu ajutorul rășinilor compozite fotopolimerizabile, însă fără folosirea sistemului adeziv. Prin această metodă, realizată în cabientul stomatologic în cadrul unei singure ședințe, se modifică dimensiunea, forma, culoarea și poziția structurilor dentare pentru o previzualizare a lucrării finale. Este excelentă în cazul pacientului cu dinți abrazați, scurți, fără volum vesibular, cu treme și diasteme.

Tehnica de lucru pentru mock-up-ul direct

Compozitul fluid (flow) este cel mai indicat deoarece se aplică rapid, are un aspect neted și plăcut, estetic, spre deosebire de compozitul obișnuit care are tendința de alunecare de pe suprafețele dentare. Modelarea se face cu intrumentarul special de modelaj și pentru finisare sunt utilizate freze dine, discuri, gume, paste de lustruit.

Compozitul se aplică direct pe dinți (cu sau fără preparații) pentru modificarea lungimii și formei acestora atunci când urmează protezarea cu o fațetă sau o coroană dentară.

În cazul fațetelor dentare, se începe cu aplicarea pe marginea incizală a incisivului central care reprezintă un punct de reper pentru compoziția dentară. Se verifică dacă noua lungime este tolerată de pacient și dacă este adecvată din punct de vedere fonetic, funcțional și estetic. Apoi se  apreciază lățimea mezio-distală, pentru menținerea proporțiilor lungime/lățime ale dintelui. Urmează modelarea suprafeței vestibulare prin realizarea formei, volumului vestibular și gradului de convexitate în funcție de lungimea buzei superioare.

ce este Mock up ul directSe continuă cu modelarea incisivului lateral, caninului și premolarului prin care se urmăresc: menținerea proporțiilor optime între dinți și respectarea principiilor de estetică. Iar la final, se fac retușări de formă și volum, în cazul în care este necesar și finisările fațetelor.

După ce medicul și pacientul stabilesc un proiect final, se amprentează arcadele și se realizează un model în laborator care va reprezanta punctul de plecare pentru wax-up-ul realizat în laborator.

Avantajele

  • permite medicului să previzualizeze rezultatul final direct pe pacient și anterior pregătirii dinților;
  • deoarece această tehnică nu necesită anestezie,  permite vizualizarea lungimii și formei dinților conform liniei buzelor și evaluarea fonetică a poziției marginilor incizale;
  • mock-up-urile pot fi copiate pentru realizarea unor lucrări temporare pe care laboratorul le produce pentru a se putea stabili dacă rezultatul estetic al tratamentului este în concordanță cu necesitățile pacientului;
  • ajută medicul să explice pacientului cum va arăta lucrea la final;
  • pacientul se poate analiza în oglindă, prin intermediul pozelor/filmărilor sau poate chiar merge acasă cu aceste lucrări aplicate pe dinți pentru a putea cere și părerea familiei, apropiaților pentru ca în final să-și poată da acordul;
  • mock-up-urile pot fi utile și ca instrumente de marketing.

Concluzii

tehnica Mock-up-ul directMetoda mock-ul-ului este preferată datorită simplității, prețului scăzut și rapidității obținerii rezultatelor. Prin intermediul acestei, metode, medicul poate să își dea seama dacă proiectul propus corespunde principiilor: estetic, fonetic și ocluzal și mai ales, cerințelor pacientului.  Într-un timp foarte scurt, pacientul poate previzualiza viitoarea lucrare, își poate face o idee asupra rezultatului final și poate să își exprime diferite pretenții de modificare a proiectului.

Beneficiile sunt materializate prin posibilitatea demarării tratamentului, având și acceptul pacientului, sau neînceperii tratamentului în cazul dezacordului acestuia, evitându-se astfel “pierderile colaterale”.